Telecí guláš s brambory

Spezzatino di vitello con patate


Telecí gulášDnes zůstaneme ještě v Itálii. A vrhneme se na maso. A rovnou na to nejlepší, a to je telecí kýta. Možná se vám bude zdát, že je jí na guláš škoda, ale není. Samosebou můžete použít i plec, hlavně to musí být maso libové. A trochu babicovsky – když neseženete telecí, vepřová kýta vám poslouží podobně. Na italských receptech mám ráda jejich jednoduchost a nepřeplácanost. V tomhle receptu chybí dokonce i můj oblíbený česnek! Ale přesto je to jídlo senzační. Jak už to u gulášů bývá, je ještě lepší druhý den ohřátý. Rozhodně mu sluší lehké červené víno. Tady je recept:

Telecí guláš s brambory

pro zhruba 6 strávníků

800 g telecí kýty
400 g brambor
400 g rajčat v plechovce
100 ml bílého vína
1 cibule
větší větvička rozmarýnu
větší větvička šalvěje
kuřecí vývar
30 g másla
olivový olej
sůl, pepř

Maso nakrájíme na větší kostky. Osolíme, opepříme. V litinovém kastrolu rozehřejeme máslo a pár lžic oleje. Opečeme zprudka kostky masa, raději po částech, aby se maso opravdu opeklo a nedusilo. Maso necháme stranou, do kastrolu dáme cibuli, nakrájenou na plátky a orestujeme. Vrátíme do kastrolu maso i se šťávou, kterou pustilo. Zalijeme vínem a necháme ho odpařit. Přidáme potom bylinky a rajčata, přilijeme vývar nebo vodu, aby maso bylo akorát ponořené, přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném plameni asi hodinu.

Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky stejně velké, jako je maso. Po půl hodině dušení přidáme brambory k masu. Nemícháme moc, jen na začátku, aby se brambory pěkně obalily v omáčce. Když je potřeba, podlijeme trochou vody nebo vývaru. Po hodině zkusíme, jestli je maso měkké, pokud se nám nezdá dost, prodloužíme dušení ještě o půl hodiny. Já jsem dusila hodinu a třičtvrtě a bylo to akorát. Pokud se nám zdá, že omáčka je moc řídká, ke konci vaření dusíme odkryté.

Podáváme horké, s trochou čerstvých bylinek. Telecí guláš

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář