Baba ghanoush neboli baba ganuž
Slíbený recept na další typický recept pro mezze, aneb předkrmovou hostinu, je tady – baba ghanoush.
pro cca 4 osoby jako součást mezze (nebo jako předkrm, prostě cca 300 g)
1 střední lilek
2 polévkové lžíce sezamové pasty tahini
šťáva z půl citrónu
1 velký stroužek česneku
2 polévkové lžíce jogurtu
1 polévková lžíce olivového oleje
sůl, pepř
petrželka
Lilek omyjeme a buď ho necháme opéct přímo na plameni sporáku (musíme lilek často otočit, hotový je, když slupka zčerná a začne odpadat), nebo propíchaný vidličkou nasucho v troubě, rozehřáté na 220°C asi půl hodiny. Při druhém způsobu naděláte méně nepořádku, ale zase se ošidíte o uzenou chuť opalovaného lilku, která má být ve správném baba ghanoush cítit :- ). Na obrázku je lilek pečený v troubě.
Lilek necháme vychladnout, oloupeme opatrně slupku, abychom si nesloupli příliš moc dužiny a oloupanou dužinu dáme na hluboký talíř spolu s ostatními přísadami, kromě jogurtu. Projedeme talířem párkrát tyčovým mixérem (nebo všechno rozhňahňáme vidličkou, ale preferuji mechanizaci), mixujeme ale jen nahrubo, nechceme žádné jemné pyré. Potom vmícháme jogurt. Ochutnáme, dochutíme – někdo má rád slanější, někdo víc citrónové šťávy, někdo dokonce bez jogurtu, je to na Vás.
Podáváme v kombinaci s labneh, hoummousem, nakládanými plněnými vinnými listy, lilečky makdous a tak podobně a s chlebovými plackami. Jako víno se kupodivu dobře hodí dobře vychlazený muškát.
Sdílej Štítky