Banánové muffiny s karamelem
V neděli mi oko padlo na dva chudinky banány, které tak unaveně ležely mezi jablky. Ještě den a budou na vyhození. Mé šetrné duši to přišlo líto a rozhodla jsem se, že udělám banánové muffiny. Pak jsem přidala ještě slaný karamel, šlehačkovou čepici a nakonec jsem si vymyslela ještě oříšky v karamelu. Navzdory předsevzetí, že to bude jen takový rychlý dezert to celé trvalo asi hodinu, výsledek byl ale okouzlující :-). Úsměvné, ale moc dobré. Ve skutečnosti pokud vynecháme všechny ty ozdůbky, je recept rychlý a jednoduchý.
na banánové muffiny s karamelem – forma na 12 ks (a jednu větší tartelette ze zbytku těsta)
225 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
175 g třtinového cukru
kůra z 1 citrónu, nastrouhaná
3 vejce
100 g jogurtu nebo kyšky
175 g másla (nebo Hery, nebo směs)
2 menší rozmačkané banány
Krém:
1/2 kelímku mascarpone
100 g ušlehané šlehačky
2 lžíce moučkového cukru
pár kapek citrónové šťávy
oříšky nebo čokoláda na ozdobu
Slaný karamel viz
http://hrnecvhlave.cz/tenke-jablecne-kolacky-s-karamelovou-omackou/
Troubu předehřejeme na 180°C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Všechny sypké přísady a citrónovou kůru smícháme v jedné míse. Rozpustíme máslo – nesmí být horké!, ostatní tekuté přísady smícháme. Tekutou směs dáme do sypké směsi, nakonec vmícháme máslo a opatrně promícháme, až je těsto hladké. Úplně nakonec velmi rychle přidáme rozmačkané banány a lehce promícháme.
Naplníme formičky do 2/3 a pečeme cca 20 – 22 minut.
Do vychladlých muffinů seshora lžičkou uděláme důlek, mírně vydlabeme. Důlek naplníme slaným karamelem a přikryjeme kouskem těsta.
Mascarpone rozmícháme s cukrem a citrónovou šťávou, nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Naplníme si cukrářský sáček se zubatým zdobítkem a vychladlé naplněné muffiny ozdobíme. Na krém posadíme oříšek obalený v karamelu, nebo ozdobíme podle své fantazie kolečkem banánu, čokoládou
nebo polijeme trochou zbylé karamelové omáčky.
Pokud si chceme pohrát, uděláme oříšky s karamelovými ocásky: v kastrůlku si připravíme karamel z trochy cukru a lžíce vody, lískové oříšky napíchneme na parátko a když je karamel mírně zchladlý, obalujeme oříšky a každý oříšek povytáhneme, aby se z karamelu udělal pěkný ocásek :-). Držíme, dokud neztuhne, pak odložíme na prkénko a necháme úplně zatuhnout.
Dobrou chuť!
Sdílej Štítky