Bílý chřest s omáčkou z kaparů, vajec a citrónu


chřest s omáčkou z kaparůChřestová sezóna je opět tady a tudíž si musíme vyzkoušet nějaký nový chřestový recept. Až se zase oteplí, udělejte si chřest s omáčkou z kaparů, vajec a citrónu, zvláštní majonézovitou omáčkou, která se vytvoří z už uvařených vajec. Chřest můžeme jíst teplý, vlažný nebo studený, celý recept si můžeme připravit dopředu a servírovat rovnou z lednice. Jen v tom případě uchovávejte chřest a omáčku zvlášť. Tady je recept:

Bílý chřest s omáčkou z kaparů, vajec a citrónu

1 svazek bílého chřestu
2 vejce
1 polévková lžíce okapaných kaparů
2 filátka ančoviček
šťáva z jednoho citrónu
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 kávová lžička hrubozrnné hořčice
sůl, pepř
petrželka nebo pažitka

chřest s omáčkou z kaparůChřest očistíme, odlámeme dřevnaté spodní části stonků, oloupeme a omyjeme. Dáme si vařit vodu, mírně osolíme, opepříme a do vařící vody vložíme chřest. Vaříme asi 15 minut, chřest musí zůstat pěkně pevný, ale měkký. Vyjmeme chřest na talíř a necháme stranou.

Vejce napíchneme špendlíkem na obou koncích (budou se nám lépe loupat), vložíme do vařící osolené vody a vaříme 9 minut. Hned zchladíme proudem studené vody a oloupeme. Vejce rozkrojíme napůl, žloutky lžičkou vyjmeme a dáme do misky mixéru nebo kutru. Přidáme olej, kapary, citrónovou šťávu, hořčici, ančovičky a rozmixujeme. Ochutnáme, dosolíme, opepříme, vmícháme nasekanou petrželku nebo pažitku (nebo obojí).

Bílky nasekáme nadrobno a podáváme chřest vlažný nebo studený přelitý omáčkou, posypaný sekanými bílky a kerblíkem, nebo jinou jemnou bylinkou. chřest s omáčkou z kaparů

 

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář