Bocconcini z panenky s dýňovou polentou


BocconciniDnešní recept už trochu zavání jarem, nebo aspoň mým přáním, aby už tu bylo! Tyhle zimní dny bez sluníčka a zimní večery v zavřeném domě nemám ráda. No to nic, pojďme k receptu. Bocconcini (rozuměj „kousky“) se mohou vytvořit i z libového králičího nebo kuřecího masa. Pokud budete mít čas (nebo lépe, nezapomenete, jako já  tentokrát), připravte si maso do marinády den předem, je potom krásně navoněné pomerančem a šalvějí). Polentu můžete udělat i obyčejnou krémovou, nebo do pečené přidat pár pokrájených sušených rajčat.  Některým nejmenovaným strávníkům dnes u oběda nejela omáčka, že byla moc kyselá! Kdo tedy ví, že moc kyselou omáčku nemá rád, vynechá vinný ocet a přidá třeba pomerančovou šťávu a lžičku medu. A tady je konečně recept:

Bocconcini z vepřové panenky s dýňovou polentou

1 kg vepřové panenky (nebo králičího masa)
1 pomeranč
10 lístků čertsvé šalvěje
3 lžíce olivového oleje
sůl, čerstvě mletý pepř

BocconciniNa omáčku:
6 šalotek
1 stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
30 g másla
1 polévková lžíce kaparů
2 polévkové lžíce oliv
100 ml bílého vína
20 ml octa z sherry
100 ml hodně silného vývaru nebo šťávy z pečeně

Na polentu:
250 g instantní polenty
500 ml vody
300 g dýně
1 stroužek česneku
hrstička sušených hub
sůl, pepř

Nejlépe den předem nakrájíme maso na větší kostky. V misce je smícháme s pokrájenými lístky šalvěje, kouskem pomerančové kůry, pokrájené nadrobno, šťávou z poloviny pomeranče, olivovým olejem a solí a pepřem. Necháme v chladnu odležet.Bocconcini

V den D houby namočíme na hodinu do horké vody. Dýni nakrájíme na drobounké kostičky, vymačkané houby na malé kousky, česnek posekáme. Na pánvičce zahřejeme olej a restujeme nejdřív dýni, pak přidáme houby a česnek. Osolíme, opepříme. Restujeme, až se odpaří všechna tekutina a dýně se začne opékat. Podlijeme lžičkou vody a znovu vydusíme dosucha. Tuto proceduru opakujeme několikrát, až je dýně měkká. Necháme stranou.Bocconcini

V kastrolu přivedeme k varu 500 ml vody. Když začne bublat, vsypeme polentu a okamžitě mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Hned přidáme dýni s houbami a povaříme podle návodu. Přisolíme, je-li potřeba. Uvařenou polentu nalijeme na plech vyložený naolejovaným papírem na pečení a dáme vychladnout. Přikryjeme fólií, aby polenta neoschla.

Šalotky, olivy a česnek na omáčku nakrájíme nadrobno. Na másle a oleji orestujeme nejdřív šalotku a česnek, přidáme kapary, olivy, zalijeme vínem a vývarem, zastříkneme kapkou octa a vaříme zvolna asi 20 minut.

Z vychladlé polenty vykrájíme kolečka a grilujeme je několik minut pod grilem (nebo opečeme na pánvi).

Maso vyjmeme z marinády a rychle opečeme na pánvi na trošce oleje. Na talíře položíme kolečko z grilované polenty, na něj navršíme maso a polijeme omáčkou. Bocconcini

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář