Borůvkový koláč


Borůvkový koláčLéto už se loučí a aby to asi nebylo tak hrozné, nabízí nám jako bolestné různé dary, mezi jinými i borůvky. Borůvky mám ráda, podobně jako lilky, z mnoha důvodů, z nichž jeden je to, že jsou hezké. Ale nebudu se zdlouhavě rozepisovat, tady je recept, pro změnu to nebude borůvkový koláč kynutý, ale trochu jiný. Dávka je na velký hluboký plech, ale nebojte se, jednak se koláč vždycky rychle sní a kdyby ne, vydrží bez újmy i tři dny. Původně byl recept určen pro rebarborový koláč, ale s borůvkami se osvědčil mimořádně. Pro pestrost někdy přidávám i hrst rybízu, nebo borůvky kombinuji s meruňkami.

3/4 l borůvek

Na těsto:
3 vejce
130 g cukru

1 vanilkový cukr
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
150 g rozpuštěného másla nebo Hery
1 lžíce oleje
100 g mletých mandlí nebo oříšků (nebo směsi)
půl deci mléka (přibližně)
špetka soli

Na drobenku:

80 g polohrubé mouky
80 g cukr moučka
80 g másla

Máslo na drobenku pokrájíme na malé kousky, dáme do mísy, zasypeme moukou a cukrem. Všechno řádně promene v rukou. Drobenka je hotová, když jsou všechny suroviny nerozlučně spojené a když  ji zmáčkneme v pěsti a ona udrží chvilku pevný tvar.

Celá vejce šleháme v míse s oběma cukry, až směs zbělá a zdvojnásobí objem. Pak už bez pomoci elektrického šlehače přidáme mouku, prosátou s práškem do pečiva, rozehřáté máslo, olej, mleté mandle a pokaždé ručně promícháme. Těsto podle potřeby naředíme trochou mléka, aby se nám lépe roztíralo a rovnoměrně ho rozmístíme na plech, vyložený pomaštěným papírem na pečení. Posypeme borůvkami a drobenkou a pečeme asi 35 minut při 180°C.

Boruvkovy kolacDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář