Brazilský mrkvový koláč

Bolo de Cenoura


Brazilský mrkvový koláčPo minulém složitém mufloním receptu dnes zase něco tradičně jednoduchého. Ale také tradičně velice dobrého. Každý zná mrkvový koláč nebo dort, někdo ho má rád, někdo ne, ale ještě jsem nepotkala člověka, kterému by nechutnal tenhle brazilský mrkvový koláč, v původním portugalském znění bolo de cenoura (zní to tajemně, pořád to ale znamená mrkvový dort :-). Klasická verze je ta, politá čokoládovým sirupem, ale s tvarohovou náplní chutná taky moc dobře. Nebojte se množství cukru, nakonec to není vůbec přeslazené. A neubírejte, jinak se dort nepovede, jak má. Tady je recept:

Brazilský mrkvový koláč

Bolo de Cenoura

325 g mrkve, syrové, oloupané
3 vejce
190 g slunečnicového oleje
360 g cukru
400 g polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
špetka soli

Brazilský mrkvový koláčNa polevu:
20 g slunečnicového oleje nebo másla
50 ml vody
150 g cukru moučky
25 g kakaového prášku

máslo a hrubá mouka do formy

Troubu zahřejeme na 180°C. Připravíme si buď jednu větší kulatou formu, asi jako na bábovku nebo dvě přiměřeně menší, vymažeme
poctivě máslem a vysypeme hrubou moukou.

Mouku prosijeme s práškem do pečiva a se solí a ještě promícháme. To proto, aby se prášek a sůl rozpristřely rovnoměrně v mouce a aby nám při pečení nevznikly na koláči nepravidelné boule. Mrkve nakrájíme na kolečka. Rozmixujeme je spolu s vejci a olejem na hladké řídké těstíčko. Přelijeme do mísy, přidáme cukr, promícháme, vmícháme pečlivě mouku a nalijeme do formy nebo forem. Pečeme zhruba 50 minut, menší formy o trochu kratší dobu. Ke konci pečení vyzkoušíme špejlí, je-li těsto upečené. Špejle po zapíchnutí a vytažení z těsta musí zůstat suchá. Pokud je olepená těstem, pokračujeme ještě pár minut v pečení. Peče-li se koláč zvrchu příliš, přikryjeme ho alobalem.

Brazilský mrkvový koláčUpečený koláč necháme vychladnout ve formě, pak vyklopíme na mřížku a polijeme polevou. Polevu připravíme tak, že zahřejeme vodu s máslem nebo olejem, přisypeme cukr a kakao a povaříme asi dvě minuty.

Koláč můžeme po vychladnutí také proříznout a namazat náplní, umíchanou ze dvou lučin, pár lžic cukru a citrónové šťávy.

Brazilský mrkvový koláč

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář