Briošky s vodou z pomerančových květů


Briošky s vodou z pomerančových květůPo delší odmlce – doma už několik týdnů zuří různé přestavby a vylepšovací práce, takže nemám moc času na hrnec – je tady sladký recept. Se zpožděním, protože to byli původně velikonoční zajíčci pro koledníky. Tak se třeba budou hodit příští rok… Vodu z pomerančových květů seženete tradičně v arabských obchodech, nebo možná i ve velkých hypermarketech v exotickém oddíle, ale to nevím jistě. Každopádně se vyplatí do jejího shánění investovat trochu času, protože sladkým brioškách dodává kouzelnou chuť a vůni.

Tady je recept:

Briošky s vodou z pomerančových květů

400 g hladké mouky
220 ml mléka
50 g cukru
1 vanilkový cukr
60 g másla
velká špetka soli
10 g sušeného droždí nebo 20 g čertsvého
1 vejce nebo 2 žloutky
2 polévkové lžíce vody z pomerančových květů
kůra, nastrouhaná z půlky citrónu

Briošky s vodou z pomerančových květůžloutek na potření
perlový cukr na posypání

Z přísad na těsto vypracujeme vláčné těsto a necháme ho v teple hodinu a půl kynout. Pokud použijeme pekárnu, umístíme do ní nejdříve tekuté věci, na ně nasype,me mouku, prosátou se solí, pak cukr a nakonec droždí.

Troubu zahřejeme na 170°C.

Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů. Z každého odebereme malý kousek, ze kterého uděláme kuličku. Zbytek rozválíme na váleče, k okrajům se zužující a omotáme kuličku dokola, nahoře zatočíme konce kolem sebe. Položíme na plech na papír na pečení a necháme znovu asi 20 minut kynout. Pak potřeme žloutkem, rozmíchaných se lžičkou horké vody, kulaté bříško posypeme perlovým cukrem a pečeme 20 minut.

Briošky s vodou z pomerančových květůDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář