Butterbredele neboli alsaské máslové sušenky


ButterbredelePo množících se nespokojených upozorněních na absenci vánočních receptů jsem se nad sebou zamyslela a zde je recept veskrze vánoční. Přímo z metropole Vánoc, Alsaska, oblíbený recept z nekonečného seznamu alsaských vánočních sušenek. Obyčejné máslové sušenky, bez krému, bez zavařeniny, ale právě pro svoji zdánlivou obyčejnost se nikdy neomrzí. Chutí trochu jako naše staré známé klubky, moc dobré k namáčení do čaje nebo k chroustání jen tak. Také psi je mají hodně rádi! Tady je recept:

Butterbredele neboli alsaské máslové sušenky

asi na stovku sušenek

460 Butterbredeleg hladké mouky
230 g másla
230 g cukru
7 žloutků
špetka soli

1 žloutek na potření sušenek

Změklé máslo, žloutky, cukr a mouku se špetkou soli dobře a rychle propracujeme na hladké těsto. Pokud se vám bude zdát moc husté, přidejte trošičku mléka nebo rumu. Uložíme těsto zakryté fólií na chladné místo a necháme nejméně jednu hodinu, nejlépe ale do druhého dne, odpočívat.

ButterbredeleTroubu zahřejeme na 170°C.

Těsto postupně vyválíme na placky silné asi 5 mm, vykrajujeme oblíbené tvary a klademe na plech, vyložený papírem na pečení. Každou sušenku potřeme žloutkem, rozšlehaným s trochou horké vody. Pečeme asi 8 – 10 minut, dozlatova.  Uložíme do pevně uzavřené krabice a necháme pár dní uležet.

 

ButterbredeleDobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář