Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou


Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou je název trochu dlouhý, ale bohužel mě nenapadlo nic, co by bylo kratší a výstižné. Přestože se jídlo skládá ze samých nízkorozpočtových položek, ve výsledku se jedná o luxusně vypadající a svátečně chutnající záležitost. Pokud máte v rodině vegetariána a chcete mu udělat radost svátečním předkrmem, je tenhle recept dobrá volba. Tady je:

Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou

Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou

pro 4 strávníky

2 střední bulvy červené řepy
lžíce olivového oleje
lžíce balsamika
sůl, pepř

4 vejce

200 g černé čočky
lžíce ořechového oleje
lžíce ořechového nebo dobrého vinného octa
uzená sůl
pepř

na majonézu:
1 žloutek pokojové teploty
1,5 kávové lžičky vinného octa
půl lžíce hořčice, dala jsem půl na půl dijonskou a hrubozrnnou
cca 100 – 150 ml slunečnicového oleje
hrst bylinek (pažitka, koriandr, petrželka, estragon)
sůl, pepř

Troubu zahřejeme na 200°C.

Řepy oloupeme, nakrájíme na jemné půlměsíčky, promícháme v misce s octem, olejem, solí a pepřem a pečeme asi 25 minut. Dáme pozor, abychom řepu nespálili, délka pečení závisí na jemnosti nakrájení.

Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou

Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut. Vyzkoušíme, jestli je čočka tak akorát, pokud ne, vaříme ještě chvilku. Scedíme a v misce promícháme s ořechovým olejem, octem, uzenou solí a pepřem.

Vejce uvaříme natvrdo.

Do misky dáme žloute, rozšleháme ho metličkou se solí, pepřem, hořčicí a octem a tenkým praménkem přiléváme olej. Stále šleháme. Za chviličku už směs houstne, pořád přiléváme olej a pořád šleháme, dokud není majonéza hustá tak, jak má majonéza být. Vmícháme hrst jemně posekaných bylinek a dáme do lednice.

Servírujeme kopeček čočky, obložený měsíčky řepy a půlkami vajec s majonézou. Zbytek majonézy dáme do misky na stůl, určitě žádná nezbyde. Dobrá příloha jsou opečené toasty. Dobrou chuť!

Černá čočka s pečenou řepou a vejce s bylinkovou majonézou
Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář