Červené zelí s černorybízovým likérem a jablky

Červené zelí s černorybízovým likérem a jablky, pečené kuře a domácí bramborové knedlíky


Cervene zeli cassisDnešní recept vypadá komplikovaně, ale komplikovaný tak úplně není. Do nadpisu jsem zvolila ze všech tří součástí jídla červené zelí, protože hlavně o zvláštní přípravu téhle přílohy tu jde. Zelí je dušené téměř jako obyčejně, ale podlévá se černorybízovým likérem Crème de cassis. Místo kuřete můžete zkusit upéct i kachnu, nebo husu, zřejmě by dobře fungovaly i vepřové výpečky. Každopádně je zelí spolu s jablky moc dobré i samotné. A recept na knedlíky uvádím pro začátečníky – při dodržení postupu se vám knedlíky nemohou nepovést :-).

1 kuře
100 g libové slaniny nebo uzené pancetty
3 lžíce sádla
1 cibule
sladká paprika
2 stroužky česneku
1 lžíce oleje
kmín, sůl, pepř

4 jablka
10 g másla

500 g červeného zelí
3 lžíce sádla
1 dcl likéru z černého rybízu Crème de cassis
1 cibule
kmín, sůl
cukr, vinný ocet

Cervene zeli cassis II600 g vařených brambor
100 g dětské krupičky
100 g hrubé mouky
1 vejce
sůl

Troubu zahřejeme na 220°C.

Olej smícháme s paprikou a rozmačkaným česnekem. Kuře naporcujeme, osolíme, potřeme ze všech stran paprikovou směsí. Do pekáčku rozložíme plátky slaniny, porce kuřete, posypeme kmínem, přidáme jednu cibuli, nakrájenou na osminky, 2 lžíce sádla, podlijeme trochou horké vody a pečeme asi hodinu a čtvrt. Kuře poléváme vypečenou šťávou, otáčíme a ze stran pekáčku oškrabujeme přípečky. Pokud je třeba, podléváme trochou horké vody.

Červené zelí s Crème de cassisZelí nakrájíme na nudličky. Na sádle orestujeme druhou cibuli, nakrájenou nadrobno. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme a zase chvíli restujeme. Když je zelí jemně opečené, podlijeme likérem Crème de cassis a necháme ho odpařit. Zalijeme zelí vodou a dusíme, dokud se všechna voda neodpaří. Můžeme přidat ještě trochu likéru a trochu cukru. Nakonec dochutíme solí a případně troškou vinného octa, podle chuti.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky. Opečeme je na pánvi na trošce másla dozlatova.

Uvařené brambory nastrouháme najemno, smícháme se solí, vejcem, krupičkou a hrubou moukou a vypracujeme rychle vláčné těsto. Pomoučíme si ruce hladkou moukou, z těsta vytvoříme čtyři válečky a necháme chvilku odpočinout. Vodu ve velkém hrnci přivedeme k varu, osolíme a vaříme knedlíky 20 minut. Často je promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Knedlíky vyndáme na prkénko, necháme vydechnout a nakrájíme na plátky.

Na talíř rozložíme knedlíky, kuře, zelí, poklademe opečenými jablky a podlijeme vypečenou šťávou. Červené zelí s Crème de cassisDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář