Žitný chléb kynutý přes noc


Žitný chléb kynutý přes nocVšichni už asi doma zkoušeli péct chleba. Někdo už i pěstoval kvásek. Někdo peče za pomoci droždí. Ale pokaždé je to trochu pracné a výsledek bývá – přiznejme to! – nejistý. Objevila jsem recept na chléb, kynutý s nepatrným množstvím droždí nebo kvásku přes noc, s vynaložením minima námahy a s výsledkem báječným. Dnes přidávám recepturu na chléb žitný (ne celožitný, to jsem si zatím netroufla), s přidáním semínek, krásně prokynutý a krásně vláčný. Ještě třetí den byla patička moc dobrá. Takže pro změnu, aniž bychom opouštěli navždy tradiční recepty, můžeme zkusit chléb kynutý přes noc. Pokud budete chtít zakoupit sušený kvásek, zkuste nějakou prodejnu zdravé výživy. Tady je mnou upravený původní recept:

Žitný chléb kynutý přes noc

650 g špaldové hladké mouky
150 g žitné mouky
70 g ovesných vloček
půl polévkové lžíce nesladkého kakaa
1 a 1/2 kávové lžičky soli
1 vrchovatá lžička medu
1/2 kávové lžičky sušeného droždí (přidala jsem i půl lžičky sušeného kvásku, ale nemusí být)
500 – 600 ml odstáté vody
hrstička slunečnicových semínek
hrstička drceného lněného semínka

Ve Žitný chléb kynutý přes nocvelké míse smícháme všechny suché přísady, přilijeme vodu a rychle smícháme. Těsto je trochu řidší a ne moc hezké, ale tak to má být. Přikryjeme mísu plastovým prkénkem nebo fólií a necháme při pokojové teplotě 12 – 15 hodin, prostě dá se říct přes noc.

Ráno vyložíme chlebovou formu papírem na pečení a těsto do ní přemístíme. Povrch posypeme hladkou moukou. Přikryjeme utěrkou (čistou, ovšem!!!) a necháme ještě 1 – 2 hodiny kynout.

Troubu zahřejeme na 200°C. Do spodní části trouby dáme prázdný plech. Do vyhřáté trouby vsuneme formu s chlebem, na prázdný plech vlijeme trochu vody, aby se utvořila pára a pečeme 45 minut. Necháme na mřížce vydýchat. Žitný chléb kynutý přes noc

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (3 komentáře)

  • Klára
    24.8.2017 at 22:01

    Dobrý den, je možné použít celozrnné mouky?
    Děkuji za odpověď.

    • Petra
      10.9.2017 at 18:59

      Dobrý den, Kláro, omlouvám se za zpoždění s odpovědí. Použila jsem špaldovou i žitnou celozrnnou.

  • Petra
    18.3.2017 at 19:18

    Omlouvám se všem, kdo chtěli zkoušet péct chleba podle receptu a měli příliš husté těsto. Napsala jsem původně špatné množství vody. Teď už je to OK :-).

  • Váš komentář