Chlebové aperitivní tyčky


chlebové aperitivní tyčkyBlíží se jarní a letní večery a budou se nám hodit nějaké věcičky k popíjení vína na čerstvém vzduchu! Takže natrénujme tyhle chlebové aperitivní tyčky:

na cca 25 – 30 tyček

 

500 g mouky (dala jsem 100 g tmavé chlebové pšeničné a 400 g pšeničné dvounulky)
1 kostka droždí
1 kávová lžička soli
330 ml vlažné vody
1 polévková lžíce medu
180 g směsi semínek (lněné a dýňové semínko, slunečnice, sezam, mák)
hrubá sůl, nebo fleur de sel, máte-li

Ve vlažné vodě rozmícháme med a lžičku mouky, rozdrobíme do ní droždí a přiklopené talířkem necháme na teplém místě vzejít kvásek.

chlebové aperitivní tyčkyMezitím v míse smícháme mouku se solí, přidáme kvásek a pořádně promícháme (nejlépe, když to za vás udělá robot, toho nebolí ruka a vydrží míchat dlouho). Když se těsto začne spojovat, přisypeme polovinu semínek a necháme znovu řádně propracovat. Těsto přesuneme do mísy, vymazané lehce olejem a
necháme vykynout. Trvá to zhruba hodinu až dvě, podle teploty a aktivity kvásku – ale zkrátka potřebujeme, aby těsto zdvojnásobilo objem.

Troubu zahřejeme na 230°C.

chlebové aperitivní tyčkyTěsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme na kousky o hmotnosti asi 50 g. Každý kousek vyválíme na dlouhou nudli, jako když si připravujeme copy na pletení vánočky. Semínka smícháme se solí a vysypeme si je na pracovní plochu. Každou nudli lehce potřeme vodou a obalíme ve směsi semínek. Pěkně rovně tyčky vyrovnáme na plech, vyložený papírem an pečení. Vsuneme do trouby, snížíme teplotu na 200°C a pečeme na horkovzduch asi 12 – 15 minut. Uprostřed pečení tyčky obrátíme. chlebové aperitivní tyčky

Pojídáme k aperitivu s nějakým dobrým dipem, nebo jako přílohu k předkrmu, k salátu. Co zbyde, můžete zmrazit a vytáhnout, když  se na prahu objeví neočekávaná, ale milá návštěva! Dobrou chuť.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář