Chlebový věnec


Chlebový věnecHezký prázdninový den všem čtenářům a čtenářkám! Jak jste už museli postřehnout, ráda peču různé chleby. Stálicí je chleba kváskový, ale někdy prostě není dost času, nebo ani chuť (protože kváskový chleba, to je vždycky trochu sázka do loterie), takže sáhnu po něčem snažším, o to ale efektnějším. Dnešní chlebový věnec je opravdu snadný a krásně vypadá i chutná. Dá se výborně zmrazit a když ho necháte povolit při pokojové teplotě, chutná jako čerstvý. Tady je recept:

Chlebový věnec

500 g hladké mouky (400 g hladké pšeničné + 100 g hladké pšeničné celozrnné)
asi 310 g vody
20 g čerstvého droždí
10 g soli
1 polévková lžíce drceného lněného semínka
špetka drceného kmínu

V míse robotu smícháme všechny přísady a hněteme na střední rychlost asi 10 minut. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vody a necháme propracovat, dokud se všechna voda nevstřebá. Přemístíme těsto do naolejované mísy a necháme zakryté fólií a utěrkou hodinu až hodinu a půl kynout.

Těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na 9 dílů. Doporučuji si těsto zvážit a rozdělit na přesné kousky, aby výsledek byl hezký a pravidelný.

Necháme odpočinout cca 10 minut. Připravíme si plech vyložený papírem na pečení.

Chlebový věnecJednu z koulí vyválíme na co nejtenčí kolo. Přesuneme ho na plech. Po jeho obvodu pravidelně rozmístíme zbylé koule těsta. Dáváme pozor, abychom je neporušili a těsto nám nekleslo. Vnitřní rozválené kolo nožem nařízneme, aby ke každé z osmi koulí směřoval jeden cíp těsta. Každý cíp přetáhneme přes kouličku z těsta. Překryjeme utěrkou a necháme zhruba 40 minut kynout.Chlebový věnec

Troubu rozehřejeme na 230°C. Vytvořenou korunu z těsta poprášíme moukou (použila jsem malý jemný čajový cedník) a plech vsuneme do trouby. Na dno trouby chrstneme malou sklenku vody a hned zavřeme dvířka. Pára nám pomůže na chlebu vytvořit křupavou kůrku. Po patnácti minutách snížíme teplotu na 190°C, chrstneme na dno trouby ještě trochu vody a dopečeme dalších deset minut. Necháme kompletně vychladnout na mřížce. Chlebový věnec

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář