Chřest s balsamicovým octem


Chřest s balsamicovým octemSlíbila jsem střídání chřestu a jahod a jelikož jsem čestná dívka, dnes přichází chřest. Recept je superjednoduchý, našla jsem ho na nějaké italské stránce, ale zapomněla jsem už, kde. Po návštěvě chřestárny v Hostíně jsem měla chřestu plnou lednici, úplně čerstvého chřestu, bílého, zeleného, tlustého, tenkého, takže jsem si mohla vymýšlet takové výstřednosti. Pochopitelně, že kdybych měla jen jeden svazek, dali bychom si ho s holandskou omáčkou nebo s máslem a parmezánem, ale tohle byla příležitost vyzkoušet něco nového. Přidala jsem cherry rajčátka, která v původním receptu nebyla, ale bylo to zbytečné, bez nich by chřest víc vynikl. Měli jsme jako přílohu ke steaku z roštěnce a bylo to opravdu výborné. Tady je recept:

Chřest s balsamicovým octem

svazek zeleného chřestu
pár cherry rajčat (doporučuji vynechat)
3 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř
polévková lžíce balsamicového octaChřest s balsamicovým octem

Chřest očistíme, odlomíme nebo odkrojíme spodní dřevnaté části stonků a hlavičky. Hlavičky podélně rozpůlíme. Stonky oloupeme a nakrájíme na špalíky. Česnek nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme olivový olej, přihodíme špalíky chřestu, osolíme, opepříme a chvíli restujeme. Když se chřest začne opékat, přilijeme trošku horké vody a vydusíme, až se chřest znovu začne opékat. Přidáme do pánve hlavičky chřestu a znovu podlijeme vodou, jen maličko. Zase vydusíme dosucha, až se chřest začne opékat. Podlijeme lžící balsamica a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme cherry rajčata, překrojená napůl a promícháme. Podáváme s opečenou bagetou nebo jako přílohu k minutkovému masu. Chřest s balsamicovým octem

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář