Chřestový dortík


Chřestový dortíkDnešní recept může přijít vhod, až bude potřeba předkrm na slavnostní stůl. Nazvala jsem to chřestový dortík, z nedostatku lepších nápadů. Je to efektní a jednoduché, takže blýsknout se může každý.  Až budete vybírat chřest, vyberte svazek, kde je víc štíhlých stonků, než pár tlusťochů. A hlavně ať je chřest čerstvý a křupavý, nesmí mít svraskalou slupku. Kdo nemá rád kozí sýr, může použít jen lučinu. Tady je recept:

Chřestový dortík

1 svazek zeleného chřestu
100 g Lučiny
120 g čerstvého kozího sýra
2 polévkové lžíce jogurtu
2 plátky želatiny
dvě vrchovaté hrsti jemně posekané směsi zelených bylinek (petrželka, bazalka, estragon, fenykl, libeček, pažitka)
sůl, pepř – raději bílý
citrónová šťáva a kůra
olivový olej

pár plátků uzeného lososa

Chřestový dortíkZ chřestu odlámeme spodní části (stonek držíme v jedné ruce a druhou rukou ho ohýbáme, až někde ve spodní části praskne) a zahodíme. Chřest oloupeme, hlavičky samosebou ne, ty odkrojíme tak, abychom získali asi šesticentimetrové kousky. Zbytek chřestu nakrájíme na drobná kolečka. Do malého hrnečku dáme vařit vodu, osolíme ji, opepříme a přikápneme trochu olivového oleje. Vaříme kolečka chřestu a odkrojené hlavičky asi 5 minut. Scedíme, propláchneme hned studenou vodou, kterou napustíme i do hrnečku a vsypeme do ní chřest, aby se rychle zchladil a neztratil barvu. Znovu scedíme a necháme řádně okapat.

Želatinu namočíme do studené vody. Připravíme si kulatou formu o průměru 10 cm a vyložíme ji fólií (nejlepší je tužší potravinová fólie, ne ta natahovací v roličce, ale i ta bude stačit). Můžeme použít samozřejmě i jinou formičku, třeba malý srnčí hřbet nebo jednotlivé menší formičky. Vždy je ale vyložte fólií, aby se dortíky dobře vyklápěly. Chřestový dortík

Lučinu, kozí sýr a jogurt (lžičku si ponecháme na rozpuštění želatiny) rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a citrónovou šťávou, vmícháme bylinky a kolečka chřestu. Želatinu vymačkáme a v malé mističce ji v lžičce jogurtu rozehřejeme v mikrovlnné troubě. Postačí tak 20 vteřin. Rozpuštěnou želatinu vmícháme do směsi. Do formy dáme jednu vrstvu sýrové směsi, na ni položíme pár hlaviček chřestu, přikryjeme další vrstvou, zase hlavičky a zakryjeme poslední vrstvou sýrové směsi. Formu dáme na několik hodin do lednice, aby dortík pěkně ztuhl. Chřestový dortíkPřed podáváním opatrně stáhneme formu z dortíku, můžeme si pomoct nahřátým tenkým nožem, kterým objedeme obvod dortíku uvnitř formy. Chřestové hlavičky, které nám zbyly, podélně rozpůlíme a ozdobíme jimi strany dortíku. Doprostřed pokud možno ozdobně naskládáme plátky uzeného lososa a posypeme špetkou strouhané citrónové kůry. Podáváme s čerstvým pečivem a s vychlazeným suchým bílým vínem. Chřestový dortík

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • Eja
    4.5.2017 at 14:06

    Většinou jen obdivně vzdychám a nekomentuji, tak z poloviny dříve nebo později uvařím….
    Ale tohle je krása, už hledám vhodné formičky na jednoporcovky, je to škoda krájet :-)
    Dumám nad těmi bylinkami – automatická asociace losos – kopr… ten tam není z pochopitelného důvodu, neladil by s ostatními, ale zarazil mne tam ten libeček. V Tvých vyladěných receptech má všechno svůj smysl – ale pořád nějak nevím. Kombinaci ostatního cítím na jazyku…Fakt tam ten libeček něco dělá???

    • Petra
      4.5.2017 at 18:59

      Libeček mám obzvlášť ráda, takže je to moje osobní kombinace. Utržený čerstvý jarní libeček ze záhonu spolu s čerstvým estragonem a bazalkou, s tím divokým fenyklem (roste taky divoce na záhonku už několik let :-) a petrželkou je přesně to pravé, kořeněné, se závanem Středozemí. Ale pochopitelně se dá vypustit, jako kterákoliv jiná bylinka z toho seznamu. Někdo třeba dá zase jenom ten kopr. Ničeho se neboj a řiď se instiktemn :-). Děkuju za komentář!

    Váš komentář