Chřestový koláč s ricottou


Máme tu chřestovou sezónu – dnes bude chřestový koláč s ricottou. Místo křehkého těsta, které uvádím, můžete použít i listové těsto, ušetříte spoustu času a výsledek bude také výborný. Já mám ale radši těsto křehké neboli pâte brisée.

Chřestový koláč s ricottouNa těsto:
200 g hladké mouky
120 g studeného másla
3 lžíce studené vody
špetka soli
lžíce sezamových semínek (nemusí být)

 

Na náplň:
svazek zeleného chřestu
250 g ricotty (můžete zkusit i Lučinu nebo prostě tvaroh)
hrst parmezánu
1 vejce
1 dcl smetany nebo mléka
sůl, pepř
špetka kajenského pepře
polévková lžíce citrónové šťávy

Mouku se solí prosijeme na vál, přidáme sezamová semínka, dokola nadrobno nakrájíme máslo (můžeme ho i nahrubo nastrouhat), uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme tři lžíce vody, zamícháme druhým koncem lžíce a rychle zpracujeme hladké těsto. Není třeba ho propracovávat dlouho, jen co se spojí a utvoří hladkou hmotu. Těsto hned vyválíme (vál si pomoučíme) a vyložíme jím koláčovou formu. Dno propícháme hustě vidličkou a dáme odpočinout do lednice.

Chřestový koláč s ricottouChřestové výhonky očistíme, odlámeme spodní části, omyjeme a oloupeme škrabkou (pouze dolní část stonku). Do hrnce si dáme trochu vody a pařák, na kterém ohříváme normálně třeba knedlíky a necháme chřest asi sedm minut vařit v páře. Necháme vychladnout, několik celých stonků si schováme na ozdobu koláče a zbytek nakrájíme nadrobno. V misce smícháme ricottu s vejcem, polovinou sýra, smetanou, solí, pepřem, kajenským pepřem a citrónovou š´távou, vmícháme pokrájený chřest.

Troubu rozehřejeme na 190°C.

Těsto rozválíme na velikost formy (těsto nám vyjde na jednu normální koláčovou formu o průměru cca 25 cm, nebo na dvě menší, případně můžete udělat i individální malé koláčky), propícháme vidličkou. Na těsto nalijeme směs ricotty a chřestu, vršek ozdobíme stonky chřestu a třeba kolečky cherry rajčátek, posypeme druhou polovinou sýra a pečeme cca 35 – 40 minut, až je koláč dozlatova  upečený.

Chřestový koláč s ricottouPodáváme se salátem. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (2 komentáře)

  • H.
    28.5.2014 at 22:00

    A ten parmezan vmichame nebo posypeme :-)? A samozrejme je to moc dobre :-)!

    • Petra
      29.5.2014 at 20:45

      Aha, to tam není! Opravuji. Díky :-).

    Váš komentář