Chřestový salát s olivami a sušenými rajčaty
Chřest na nás začíná vykukovat na každém kroku. Trochu neobvyklý, ale výborný způsob, jak ho připravit je chřestový salát s olivami a sušenými rajčaty, Recept jsem našla v loňském jarním čísle časopisu Cuisine et Vins de France.
Na 4 předkrmové porce
12 výhonků chřestu
6 sušených rajčat
2 hrsti černých oliv
20 velkých lístků bazalky
4 polévkové lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citrónu
sůl, pepř
4 lžíce mascarpone
lžička lanýžového oleje (můžeme vynechat)
polévková lžíce smetany
nebo čerstvý kozí sýr, brynza, atp.
Z chřestu olámeme spodní části. Vodu přivedeme k varu, osolíme, vložíme do ní chřest a vaříme 8 minut. Scedíme a necháme okapat. odřízneme vrcholky výhonků, schováme na později a zbytek chřestu nakrájíme na kolečka. Olivy a rajčata nakrájíme nadrobno. V misce smícháme olivy, rajčata, chřest a posekané lístky bazalky. Přidáme citrónovou šťávu, olej, sůl, pepř, promícháme.
Na talíře rozdělíme směs s rajčaty, ozdobíme odříznutými vršky chřestu a nakonec uděláme z mascarpone, smíchaného s lžící smetany a kapkou lanýžového oleje pomocí dvou lžic nok, který položíme nahoru na salát.
Sdílej Štítky
TAK se uz cpu! Konecne! Vcera koupila chrest, nemohla jsem se dockat rana, snidane! Salat jsem dotahla do naproste dokonalosti. Chrest jsem pár minut okejkala na oleji z tech susenych rajcat, pak jsem pridala malinko vody a kdyz byl krasne na skus, vyndala. Rajcata ja striham na prouzky, pridala jsem jedno perlickovy vajicko a bochanek slovenskyho, hrudkovyho tvarohu. Vse jsem pokapala olejem z rajcat a posypala drobnolistou bazalkou. Zebu, chces medaili ? :-)
Ty to umíš tak popsat :-)! Jsem ráda, že ti chutnalo a ten nápad s olejem z rajčat je taky pěknej. Zkus i ten čočkovej salát, je to skvělá kombinace. A ty určitě přijdeš na nějaký vylepšení!
No hurá, krásný salát, konečně něco pro wydru !! Jen co koupim chrest a to bude do dvou dnu :-) Na polivku a tenhle salat, hec! :-)