Cibulový koláč z Nice neboli pissaladière


pissaladièreNěkdy v květnu jsem přidávala recept na minipissaladière z listového těsta a slíbila jsem, že časem napíšu i recept na klasickou verzi. Tak tady je. Pissaladière je specialita z Nice a okolí. Je to cibulový koláč z chlebového těsta, nebo z těsta na pizzu, ozdobený drobnými olivami a ančovičkami. Název není odvozen od slova „pizza“, jak by bylo lákavé si myslet, ale podle malých solených rybek, které my nahradíme ančovičkami – v místním nářečí se jim říká „peis salat“ = „pissala“ = poisson salé = solená ryba. Můžete pochopitelně použít i koupené pizzové těsto, bude to rychlejší, ale pokud ho nebudete mít po ruce, není třeba si zoufat, tohle těsto není žádná věda. V Nice se na koláč používají místní olivy, které jsou malé a růžovo-fialové, ale k těm se tady v našich končinách nedostaneme, ale nevadí to, v této verzi jsem dokonce použila olivy plněné paprikou (opraveno časem: vidím, že v této verzi ne, ale jindy určitě ano :-) ).

Na těsto:
10 mírně navršených polévkových lžic hladké mouky
4 polévkové lžíce sušeného mléka
3 polévkové lžíce oleje (slunečnicového, arašídového)
1 kávová lžička sušeného droždí
velká špetka soli
vlažná voda na zadělání těsta

pissaladièreNa náplň:
600 g cibule
velká hrst drobných oliv, nejlépe tmavých s peckou
několik filetů ančoviček v oleji (kdo nemá rád, vynechá)
sůl, pepř
olivový olej
tymián
3 bobkové listy

Do mísy dáme mouku, sůl, droždí a dobře promícháme. Přilijeme olej a za stálého míchání vařečkou přiléváme vodu, až máme všechnu mouku navlhčenou a těsto se dá dobře míchat. Myslím, že je potřeba tak deci a půl vody. Pak si pomoučíme ruce a propracováváme těsto v míse tak dlouho, až je pružné a nelepí se na stěny. Trvá to asi tři čtyři minuty. Přikryjeme utěrkou a jdeme si připravit náplň.pissaladière

Cibuli překrojíme podélně napůl, pak na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a lístky z větvičky tymiánu (velké!) a restujeme asi 20 minut, až se cibule začne zabarvovat. Nesmíme ji ale opéct dočervena, pissaladière má mít pěknou žlutou barvu. pissaladière

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Těsto rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení. Rukama ho roztáhneme na tenkou placku, kterou potřeme cibulovou náplní, poklademe olivami a ančovičkami a pečeme cca 30 minut, až se špičky cibule začnou barvit dohněda.

pissaladièrePodáváme teplé i studené, s dobře vychlazeným růžovým vínem. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář