Citrónová marmeláda


citrónová marmeládaSezóna citrónů je v plném proudu a právě teď se občas někde u zelináře objeví bedýnka citrónů i s lístky, chemicky neošetřených a je třeba toho využít. Dnes je na programu citrónová marmeláda. Některé recepty uvádějí, že se citróny nakrájejí celé, ale nemám ráda, když marmeláda má moc nahořklou chuť, proto si raději při přípravě trochu vyhraji s okrájením bílé dužiny a blanek. Komu nevadí víc hořkosti, nemusí se s tím tak pižlat. Tady je recept:

1 kg citrónů
1,5 l vody
1,5 g cukru (může být i světlý třtinový)

Citróny pečlivě umyjeme. Oloupeme škrabkou kůru – dáváme pozor, abychom oloupali co nejméně bílé dužiny. Oloupané citróny nakrájíme na malé kousky, zase se snažíme co nejvíc bílé hořké dužiny okrájet. citrónová marmeládaVšechny pecičky z citrónů vybereme a svážeme do pytlíčku z gázy. Svažte je pořádně, mají tendenci při vaření proklouznout jako lstiví Afghánci z pytlíčku ven a lovit z horké marmelády kluzkou pecku, to nikomu nepřeju! Pecky obsahují velké množství pektinu a slouží k zahuštění marmelády. Kůru nakrájíme na drobné proužky a všechno, včetně  šťávy, která vytekla z citrónů při krájení (pytlíček s peckami také) dáme do porcelánové nebo skleněné mísy a zalijeme studenou vodou. Necháme přes noc v chladnu odpočinout.

citrónová marmeládaDruhý den směs nalijeme do nádoby, ve které vaříme obyčejně zavařeniny, pro mne je to smaltovaný litinový kastrol, postavíme na mírný plamen a vaříme za občasného zamíchání vařečkou 2 hodiny. Po dvou hodinách přisypeme všechen cukr a vaříme ještě 15 minut. Vyjmeme pytlíček s peckami.

Ještě horkou marmeládu nalijeme do vysterilovaných skleniček, zavíčkujeme a otočíme vzhůru nohama. Necháme vychladnout a po zhruba dvou dnech  můžeme konzumovat.

Skvělá je v kombinaci se slaným máslem a brioškou. citrónová marmeládaDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (3 komentáře)

  • Eja
    28.1.2018 at 11:55

    Lucie, já to ještě trochu zjednoduším. Podmínka je velmi ostrý nůž. Seříznout tenoučkou vrstvičku žluté kúry, použít. Seříznout vrstvičku bílou hořkou, vyhodit. A zbytek citronu zase použít.
    K tomu pomeranči – ubrat cukr, přidat citronový pektin v prášku. Vyzkoušeno. Rozhodně ne želírovací cukr.

  • 26.1.2018 at 21:55

    Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak je to s prvním odstavcem v postupu…. Co myslíte bílou dužinou? Jednou mám dát pozor, abych jí moc neokrájela a pak se jí mám zbavit. Nejsem si jistá, co mám tedy dělat? Mohla bych Vás poprosit o upřesnění? Mám celkem velký citrónovník, takže bych chtěla kromě sirupu zkusit i marmeládu. A pokud bych zkusila citronovo-pomerančovou marmeládu, v jakém množství by podle Vás měly být suroviny? Nemám zatím žádné zkušenosti… A žádný želírovací prostředek není potřeba? Mockrát děkuji za odpověď a radu. Lucie

    • Petra
      27.1.2018 at 17:36

      Dobrý den, Lucie! Omlouvám se za nejasné vyjádření – cílem je, aby se co nejméně bílé hořké hmoty, která se nachází mezi žlutou slupičkou a dužinou citrónu, dostalo do marmelády. V prvním bodu se tedy snažíme oloupat jen tu žlutou část kůry, kterou použijeme do marmelády. V druhém bodu se zase snažíme z citrónu odstranit to, co z bílé hmoty ještě zbylo na oloupaném citrónu a zbavit se toho :). Existují i recepty, kde se použije celý nakrájený citrón, ale marmeláda je potom nahořklá, což já nemám ráda. Pokud budete chtít kombinovat různé druhy citrusů, můžete postupovat podle receptu. Pomeranče jsou sladší, takže by asi šlo ubrat cukru, jen nevím, zda by marmeláda potom nebyla řidší. Vzhledem k tomu, že marmeládu člověk nejí lžící, asi bych se nebála cukr nechat v uvedeném množství. Želírovací prostředek není třeba, citrusy želírují velmi dobře. Jen dodržte fintu se zrníčky, v nich je pektinu nejvíc. Přeji hodně zdaru a těším se na zprávu, jak to dopadlo. Zdraví Petra.

    Váš komentář