Citrónové koláčky s pusinkami


Citrónové koláčky s pusinkamiLéto je časem, kdy máme většinou víc klidu, máme náladu hrát si a připravovat různé blbůstky, do kterých by se nám jindy nechtělo. Jak už jsem jednou psala, můj nejoblíbenější moučník je citrónový koláč se sněhovou pusinkou. A všechny jeho varianty. Tentokrát jsem v úžasném časopise Fou de Patisserie našla recept na citrónové koláčky, u kterého jsem na první pohled věděla, že ho musím zkusit. Hned jsem ovšem také věděla, že ho neudělám stejně, protože tenhle časopis je skutečně pro blázny – obsahuje recepty nejvetších cukrářských hvězd se všemi možnými vychytávkami, recepty jsou precizně rozepsány po půlgramech a tak podobně. Jsou krásné. No, jenomže realita je realita, taky musím pracovat a dělat jiné věci, takže je třeba si poradit. Ze šesti kroků jsem tři vypustila (nemáme tady tudíž dva druhy pusinek, nemáme ani mangovo-citrónové pyré a vynechala jsem i neutrální želé, kterým se má potírat sušenkový korpus). I tak byly koláčky kouzelné, osvěžující a zmizely rychlostí blesku. Tady je recept:

Citrónové koláčky s pusinkami

na 12 koláčků

na korpusy:
270 g změklého másla
130 g cukru moučky
jemně nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
45 g rozšlehaných vajec
155 g mletých mandlí
285 g hladké mouky
1 kávová lžička prášku do pečiva

trochu meruňkové marmelády, smíchané s citrónovým likérem

Citrónové koláčky s pusinkamina krém:
210 g citrónové šťávy
jemně nastrouhaná kůra z půlky citrónu
60 g másla
180 g rozšlehaných vajec
170 g cukru krupice
5 g plátkové želatiny

 

na pusinky:
150 g bílků
200 g cukru krupice
55 g cukru moučky
špetička soli

Připravíme si nejdřív pusinky. Bílky šleháme se špetkou soli. Když se trochu zpění, přidáme cukr krupici a šleháme  dlouze, několik minut, čtyři, pět, až je sníh lesklý a pevný. Přisypeme cukr moučku a ještě asi minutu šleháme. Troubu zahřejeme na 80°C. Naplníme si sněhem zdobicí sáček a na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme maličké pusinky. Sušíme v troubě asi hodinu, pusinky musí být křehké a křupavé. Necháme vystydnout. Pokud nám pusinky zbydou, uchováváme je v plastové krabici s hrstičkou rýžových zrnek (absorbují vlhkost a pusinky zůstanou křupavé).Citrónové koláčky s pusinkami

Na krém si namočíme želatinu ve studené vodě. Citrónovou šťávu, kůru a máslo přivedeme v kastrůlku k varu. Vejce ručně prošleháme s cukrem, přilijeme horkou citrónovou směs, znovu prošleháme a vrátíme do kastrůlku. Svaříme dohusta, odstavíme, vmícháme želatinu a krém nalijeme na silikonovou podložku a dáme zmrazit. Pokud nemáme silikonovou podložku, vyložíme plech potravinovou fólií a krém nalijeme na něj.

Troubu předehřejeme na 145°C. Na korpusy šleháme změklé máslo a cukr do pěny. Přidáme vejce, mleté mandle a citrónovou kůru, promícháme. Přisypeme mouku, prosátou s práškem do pečiva a vypracujeme rychle těsto, které vyválíme na tloušťku 0,5 cm. Vykrájíme kolečka o průměru cca 10 cm a pečeme asi 15 minut. Koláčky musí být lehce zlaté.

Po zchladnutí koláčky potřeme marmeládou, smíchanou s likérem (nejlepší je limoncello, ale můžete použít i jiný citrusový likér, jen ne rum, nebo něco takového, to raději nic). Ze zmrzlého krému vykrájíme kolečka menšího průměru, než jsou korpusy, položíme na sebe, na krém rozložíme pusinky, ozdobíme malinami nebo kousky jahod, manga a necháme uležet hodinu v lednici. Podáváme v horkém odpoledni se skleničkou růžového s ledem. Citrónové koláčky s pusinkamiDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář