Citrónový chlebíček


Cake citron IIDnešní recept je zase jednou na přání – tak ať se to podaří! Tenhle citrónový chlebíček je jiný, než ostatní chlebíčky nebo cakes, je sice pečený, ale jeho konzistence se podobá snad marcipánu, nebo se spíš nepodobá ničemu, co znám. Chlebíček je hezky vláčný a vlhký, s krásně citrónovým nádechem. Dodržte pečlivě rozpis, nedávejte méně cukru, protože jen s tímhle množstvím to bude fungovat. Recept je na formu 160 mm x 80 mm, já použila dlouhou formu na paštiku. Pokud budete chtít chlebíček dělat do větší formy, zvyšte množství těsta a pečte o pár minut déle. Zdrojem byl recept na www.lacuisinedebernard.com.

Na chlebíček:
200 g cukru krupice
120 g téměř rozpuštěného másla
nastrouhaná kůra z jednoho citrónu
3 střední vejce
150 g polohrubé mouky
80 g citrónové šťávy
1/2 lžičky prášku do pečiva

Na polevu:
25 g citrónové šťávy
130 g cukru moučky

Troubu rozehřejeme na 170°C.

Malou chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vyložíme celou pečícím papírem (nastříháme si pruhy podle velikosti formy a stěny jimi vyložíme, pak je otočíme a přilepíme je na stěny formy znovu – papír bude pomaštěný z obou stran).

Mouku prosijeme s práškem do pečiva a ještě zamícháme, aby se prášek rovnoměrně rozprostřel v mouce. Vyhneme se tím boulím, které by se na chlebíčku mohly při pečení udělat.

Citrónový chlebíčekCukr, citrónovou kůru a máslo dáme do misky a velmi rychle promícháme, jen tak, aby se cukr s máslem spojil. Přimícháme vejce, pečlivě promícháme, nešleháme, mícháme nejlépe gumovou stěrkou. Pak si vezmeme metličku a přimícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec citrónovou šťávu.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 30 – 40 minut, upečení zkontrolujeme zapíchnutím špejle do těsta, vytáhneme-li ji suchou, je hotovo. Chlebíček okamžitě vyklopíme z formy a ještě horký zabalíme do potravinářské fólie, ve které ho necháme vychladnout. tahle fáze je důležitá, díky ní se vlhkost udrží uvnitř dezertu.

Když je chlebíček vychladlý, připravíme polevu prošleháním cukru moučky s citrónovou šťávou. Vybalíme chlebíček z fólie, položíme ho na mřížku a poléváme polevou. Citrónový chlebíčekNecháme zaschnout několik hodin v chladnu. Chlebíček uchováváme na vzduchu, přikrytý maximálně čistou utěrkou, jinak poleva zvlhne.

Citrónový chlebíčekDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář