Cizrnový salát s okurkou a koriandrem


Cizrnový salát Konečně se zase přiblížila doba, kdy se dají sklízet nebo kupovat čersté bylinky. Původně jsem měla  v úmyslu udělat hoummous s okurkou a koprem, ale když jsem viděla v tržnici tu záplavu krásného koriandru, rozmyslela jsem si to.  Vynechala jsem kopr, tahini a mixování a vznikl cizrnový salát s okurkou a koriandrem. Úžasná lehká voňavá záležitost, k aperitivu, jako předkrm, příloha ke grilovanému masu – prostě ryze letní salát. Použít můžete cizrnu předem namočenou a druhý den uvařenou v osolené vodě s bobkovým listem a pepřem, nebo okapanou a propláchnutou cizrnu z plechovky. Nezapomeňte ale na nějaké pečivo, protože zálivka je opravdu moc dobrá.

Pro 4 – 6 strávníků

400 g uvařené cizrny
1 salátová okurka
1 menší červená cibule
1 citrón, šťáva a nastrouhaná kůra
olivový olej podle potřeby
1 kávová lžička sumacu
1/2 kávové lžičky mletého římského kmína
1 kávová lžička omáčky Sriracha (nebo jiné pálivé omáčky)
sůl, pepř
hrst nasekaného čerstvého koriandru

Vychladlou cizrnu dáme do mísy. Okurku oloupeme, omyjeme, rozkrojíme podélně na čtvrtky, odkrojíme  vniřní část se zrníčky a do salátu nakrájíme na malé kostičky jen zbylou dužinu. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme do mísy.  Promícháme.Cizrnový salát

V jiné misce rozšleháme citrónovou šťávu a kůru, koření, sůl a přiléváme za stálého šlehání metličkou olivový olej, až nám vznikne hezky hustá emulze. Hned nalijeme na směs cizrny s okurkou a cibulí. Nakonec vmícháme koriandr a necháme chvíli proležet.

Podáváme s trochou rukoly a kouskem bagety nebo jiného pečiva na vytření omáčky. Cizrnový salát Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář