Čočkový salát s chřestem


Čočkový salát s chřestemHezký večer všem! Dnes další sezónní salát, tentokrát čočkový salát s chřestem, ale netradičně s čočkou. Čočka by se dala použít pravděpodobně i červená, hlavně ale taková, která se nerozvaří. Bylinky přidejte podle své chuti, mně v salátu hodně chutnala čerstvá petrželka, utržená ze záhonu.

pro 2 až 4 strávníky (podle apetitu)

300 g kulatozrnné čočky
svazek chřestu (nebo asi 12 stonků)
2 mladé, ale větší karotky
1 šalotka nebo 2 zelené jarní cibulky
1 střední mozzarella
plátek másla

Zálivka:
3 lžíce oleje z ořechových jader (pokud nemáte, použijte raději neutrální slunečnicový než olivový)
2 lžičky citrónové š´távy (možná i víc, ochutnávejte)
1 kávová lžička mleté sladké papriky
sůl, pepř
pažitka, petrželka podle chuti

limetka

Čočku (nejleČočkový salát s chřestempší, co máme, nejraději drobnozrnnou – k dostání v arabských prodejnách) probereme, propláchneme a namočíme do studené vody. Šalotku nebo cibulky nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na drobounké kostičky.

Čočku spolu s mrkví uvaříme v osolené vodě s kouskem libečku, máme-li.Čočkový salát s chřestem Mezitím si očistíme chřest, nakrájíme stonky na kolečka, hlavičky podélně na poloviny a orestujeme je na pánvi na trošce másla. První tři minuty opékáme pod pokličkou, potom dorestujeme odkryté. Ke konci přihodíme cibuli a necháme zavadnout. Chřestu stačí celkem asi šest minut. Necháme vychladnout.

Na zálivku vyšleháme všechny přísady dohladka.
Čočku s mrkví scedíme, necháme zchladnout a smícháme s chřestem, cibulkou, zálivkou a nakonec vmícháme mozzarellu, pokrájenou na drobné kostičky a posekané bylinky. Otevřeme vychlazený sauvignon a podáváme s  kouskem limetky a bagetou.

Čočkový salát s chřestemDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (4 komentáře)

  • 18.5.2014 at 11:54

    Tak jsem pojala tenhle salat jako teple jidlo :-) Na olejicku z vlasaku jsem jsem zlehka orestla dve cibulky natovy, vetsi, asi 6 kousku chrestu, pak malinko vyvaru z toho stejku. Přidala jsem čočku v páře krásně měkkou a přesto celistvou. Kuřecí steak ja dělám specifikym zpusobem – uvařím a pak opeču. Opekla tedy na citronovém pepři. Oběd byl dokonalý, třeba i inspirace zas tobě? Viz website …

    • Petra
      21.5.2014 at 22:13

      Krásná fotka, díky, díky, wydruse!

  • wydra
    17.5.2014 at 21:13

    Ořechový olej je skvělý, mám!

  • wydra
    17.5.2014 at 21:10

    Mám poslední chrest, cockovy zkusim,bez mrkve ovsem. Tu moje hlava nemusi. Tobe take posilam jeden recept k vyzkouseni, mozna te zaujme?

    http://varecha.pravda.sk/recepty/spargla-na-bylinkach-s-anglickou-slaninou-i-bez/51604-recept.html

  • Váš komentář