Čočkový salát s chřestem
Hezký večer všem! Dnes další sezónní salát, tentokrát čočkový salát s chřestem, ale netradičně s čočkou. Čočka by se dala použít pravděpodobně i červená, hlavně ale taková, která se nerozvaří. Bylinky přidejte podle své chuti, mně v salátu hodně chutnala čerstvá petrželka, utržená ze záhonu.
pro 2 až 4 strávníky (podle apetitu)
300 g kulatozrnné čočky
svazek chřestu (nebo asi 12 stonků)
2 mladé, ale větší karotky
1 šalotka nebo 2 zelené jarní cibulky
1 střední mozzarella
plátek másla
Zálivka:
3 lžíce oleje z ořechových jader (pokud nemáte, použijte raději neutrální slunečnicový než olivový)
2 lžičky citrónové š´távy (možná i víc, ochutnávejte)
1 kávová lžička mleté sladké papriky
sůl, pepř
pažitka, petrželka podle chuti
limetka
Čočku (nejlepší, co máme, nejraději drobnozrnnou – k dostání v arabských prodejnách) probereme, propláchneme a namočíme do studené vody. Šalotku nebo cibulky nakrájíme nadrobno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na drobounké kostičky.
Čočku spolu s mrkví uvaříme v osolené vodě s kouskem libečku, máme-li. Mezitím si očistíme chřest, nakrájíme stonky na kolečka, hlavičky podélně na poloviny a orestujeme je na pánvi na trošce másla. První tři minuty opékáme pod pokličkou, potom dorestujeme odkryté. Ke konci přihodíme cibuli a necháme zavadnout. Chřestu stačí celkem asi šest minut. Necháme vychladnout.
Na zálivku vyšleháme všechny přísady dohladka.
Čočku s mrkví scedíme, necháme zchladnout a smícháme s chřestem, cibulkou, zálivkou a nakonec vmícháme mozzarellu, pokrájenou na drobné kostičky a posekané bylinky. Otevřeme vychlazený sauvignon a podáváme s kouskem limetky a bagetou.
Sdílej Štítky
Tak jsem pojala tenhle salat jako teple jidlo :-) Na olejicku z vlasaku jsem jsem zlehka orestla dve cibulky natovy, vetsi, asi 6 kousku chrestu, pak malinko vyvaru z toho stejku. Přidala jsem čočku v páře krásně měkkou a přesto celistvou. Kuřecí steak ja dělám specifikym zpusobem – uvařím a pak opeču. Opekla tedy na citronovém pepři. Oběd byl dokonalý, třeba i inspirace zas tobě? Viz website …
Krásná fotka, díky, díky, wydruse!
Ořechový olej je skvělý, mám!
Mám poslední chrest, cockovy zkusim,bez mrkve ovsem. Tu moje hlava nemusi. Tobe take posilam jeden recept k vyzkouseni, mozna te zaujme?
http://varecha.pravda.sk/recepty/spargla-na-bylinkach-s-anglickou-slaninou-i-bez/51604-recept.html