Creme caramel


(tohle už znáte, ale ty zatracené apostrofy v nadpisech dělají téhle šabloně problém, recept zmizel, takže znovu a lépe, i když špatně – správný je ten název s obráceným apostrofem v „crème“. Zkusím to časem opravit, aby to fungovalo, jak má).  Crème caramel, přesněji crème renversée au caramel, klasika mezi francouzskými dezerty, obrácený karamelový krém, dokonalá a jednoduchá chuť. Je třeba pečlivě dodržet postup, aby se nám krém nesrazil, abychom dosáhli správné textury. Crème caramel

Na 8 porcí

500 ml plnotučného mléka
4 celá vejce
4 žloutky
50 g cukru
vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového aromatu

 

na karamel:
100 g cukru
pár lžic vody

Porcelánové formičky  neboli ramequins (poslouží i jakékoliv ohnivzdorné mističky) si vymažeme máslem. Z cukru a vody připravíme karamel (v kastrolku necháme cukr bez míchání zahřívat až do získání jantarově hnědého karamelu), velmi opatrně (pálí!!!) ho nalijeme do formiček a zakroužíme s nimi, aby karamel pokryl i stěny.Crème caramel

Troubu zahřejeme na 120°C. Připravíme si do ní prázdnou plochou nádobu (pekáč, zapékací misku) na vodní lázeň.

Vanilkový lusk rozřízneme podélně, zrníčka nožem vydlabeme a rozmícháme v mléce (případně do mléka kápneme pár kapek vanilkové esence). Mléko zahřejeme téměř  k varu a odstavíme. Ručně prošleháme vejce s 50 g cukru, přiléváme horké mléko a stále mícháme. Přecedíme, nalijeme do formiček na karamel,  do pekáče nalijeme horkou vodu, umístíme tam formičky a pečeme cca 40 minut.  Krém musí být zvrchu pevný, ale trochu se chvět při dotyku :-). Crème caramel Nepečte při vyšší teplotě, v krému by se tvořily bublinky a po vychladnutí by hmota byla nepříjemně podobná míchaným vajíčkům nebo omeletě. Krém musí být jemný, jemnější než pudink.

 

Necháme vychladit, alespoň tři hodiny.

Před podáváním nožem uvolníme krém po okraji, vyklopíme na talířek a polijeme karamelovou omáčkou, která se při pečení utvořila.

Crème caramel

Dobrou chuť‘

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář