Creme caramel


Creme caramel IITenhle recept zlobí! Potřetí a snad už nám tu recept vydrží.  Zkusím to časem opravit, aby to fungovalo, jak má).  Crème caramel, přesněji crème renversée au caramel, klasika mezi francouzskými dezerty, obrácený karamelový krém, dokonalá a jednoduchá chuť. Je třeba pečlivě dodržet postup, aby se nám krém nesrazil, abychom dosáhli správné textury.

Na 8 porcí

500 ml plnotučného mléka
4 celá vejce
4 žloutky
50 g cukru
vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového aromatu

na karamel:
100 g cukru
pár lžic vody

Porcelánové formičky  neboli ramequins (poslouží i jakékoliv ohnivzdorné mističky) si vymažeme máslem. Z cukru a vody připravíme karamel (v kastrolku necháme cukr bez míchání zahřívat až do získání jantarově hnědého karamelu), velmi opatrně (pálí!!!) ho nalijeme do formiček a zakroužíme s nimi, aby karamel pokryl i stěny.Creme caramel

Troubu zahřejeme na 120°C. Připravíme si do ní prázdnou plochou nádobu (pekáč, zapékací misku) na vodní lázeň.

Vanilkový lusk rozřízneme podélně, zrníčka nožem vydlabeme a rozmícháme v mléce (případně do mléka kápneme pár kapek vanilkové esence). Mléko zahřejeme téměř  k varu a odstavíme. Ručně prošleháme vejce s 50 g cukru, přiléváme horké mléko a stále mícháme. Přecedíme, nalijeme do formiček na karamel,  do pekáče nalijeme horkou vodu, umístíme tam formičky a pečeme cca 40 minut.  Krém musí být zvrchu pevný, ale trochu se chvět při dotyku :-).  Nepečte při vyšší teplotě, v krému by se tvořily bublinky a po vychladnutí by hmota byla nepříjemně podobná míchaným vajíčkům nebo omeletě. Krém musí být jemný, jemnější než pudink.

Necháme vychladit, alespoň tři hodiny.

Creme caramelPřed podáváním nožem uvolníme krém po okraji, vyklopíme na talířek a polijeme karamelovou omáčkou, která se při pečení utvořila.

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (One comment)

  • Paul Steindler AKA exczech
    19.5.2014 at 21:53

    Pokud se ten creme caramel dela ve vodni lazni za nizke teploty, nemel by byt zadny problem.

  • Váš komentář