Dezert z lískových oříšků


Doufám, že už jste se dobře etablovali v novém roce a že máte po svátečním vyvařování a pečení zase chuť do dalších experimentů. Možná vám také zbylo dost bezprizorních vaječných bílků a nevíte, co s nimi. Tady je jeden krásný recept na moc dobrý a lehoučký dezert z lískových oříšků:

Dezert z lískových oříšků

do formy 20 x 30 cm

Dezert z lískových oříšků160 g slaného másla (nebo obyčejné máslo a velká špetka soli)
160 g cukru krupice
225 g lískových oříšků a 150 g lískových oříšků na dokončení
6 bílků
100 g hladké mouky

moučkový cukr

Lískové oříšky si předem opražíme v troubě. Troubu zahřejeme na 180°C a oříšky na plechu vyloženém papírem na pečení pražíme cca 10 minut. Necháme úplně vychladnout. Formu si vyložíme pomaštěným papírem
na pečení.Dezert z lískových oříšků

225 g oříšků rozmixujeme na hladký prášek. 150 g oříšků rozdrtíme nahrubo. Máslo zahřejeme, až se jemně zabarví do světlehněda. Nepřepálíme! Máslo přecedíme přes jemný cedník a smícháme s cukrem. Přidáme  mleté oříšky a mouku. Řádně promícháme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a natřikrát vmícháme do směsi oříšků, másla, cukru a mouky. Zase promícháme a těsto přemístíme do formy. Povrch
posypeme nadrcenými oříšky. Pečeme cca 20 minut a hlídáme, aby se nám moučník příliš nepřipekl. Necháme vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.Dezert z lískových oříšků

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář