Domácí kozí sýr


Tohle už je stálice na mém repertoáru, postup časem vypilovaný. Varianty jsou mnohé – domácí kozí sýr přírodní, s brusinkami, s ořechy, fíky, pažitkou…  Je to jen na vaší chuti. Z litru mléka získáme cca 250 g sýra, ale záleží hodně na typu mléka. Od různých koz získáte různý výsledek! Mně se nejlépe osvědčilo mléko z farmy Ratibořice ( http://www.kozimleko.cz/ ). Takže jdeme na to.

1 litr kozíhoDomácí kozí sýr mléka
6 polévkových lžic citrónové šťávy (nebo 3 lžíce vinného octa)
1 rovná čajová lžička soli

Kastrol vypláchneme vodou, aby se nám mléko při zahřívání nechytalo dna. Nalijeme do něj mléko a zahříváme  na 82°C (je dobré mít, nejen pro tuto příležitost, kuchařský teploměr, pokud ho nemáte, zahřejte mléko, až je horké, ale zdaleka nevaří). Stáhneme teplotu a vlijeme kyselou složku. Mícháme stále a necháme teplotu dosáhnout téměř k 90°C. Stáhneme z ohně, zakryjeme a necháme kompletně vychladnout, nejlépe přes noc.

Ráno, nDomácí kozí sýr výrobaebo po několika hodinách, vidíme, že se mléko srazilo a kolem se vytvořila syrovátka. Vyložíme si cedník látkovým ubrouskem nebo gázou a sražené mléko do něj vlijeme. Masa je pořád dost tekutá, opatrně svážeme ubrousek a necháme znovu odkapávat na chladném místě, až získáme hutnější tvarohovou hmotu. Domácí kozí sýr

 

 

Připravíme si malé formičky s děrovaným dnem – já kvůli tomu koupila dost nechutné čokoládové krémy, které se nedaly jíst, ale kelímkyměly akorát – naplníme je tvarohem a necháme v lednici odkapávat nad miskou, syrovátku sléváme, to celé trvá asi tři dny

Domácí kozí sýr výroba  Domácí kozí sýr výroba

Domácí kozí sýr Domácí kozí sýr výroba

 

 

 

 

 

 

 

Po třech až čtyřech dnech vyklopíme z kelímků zárodky sýra – malé tvarohovité bochánky, homolky. Položíme je na talířek, posolíme jemnou solí z vrchní strany, překryjeme látkovým ubrouskem a necháme v lednici nebo studené špajce zrát. Každý den sýry otočíme, osolíme na povrchu a zase zakryjeme. Po dalších čtyřech dnech máme pěkné čertvé domácí sýry hotové. Kdo chce, může nechat sýry zrát déle, ale je třeba je každý den kontrolovat a solit lehce svrchu.

 Sýr se skvěle hodí třeba na crostini s pečenými rajčaty, na jakékoliv saláty, úžasný je v kombinaci s červenou řepou a sušenou šunkou, jen tak namazaný na chleba s cibulkou, posypaný semínky, s čerstvou hruškou….Domácí kozí sýr

 

 

Kdo má trpělivost, tomu přeju dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (5 komentářů)

  • Tadeáš
    30.7.2018 at 21:09

    Monte je luxus, co kecáš :D ale v kontextu domácích sýrů a kozího mléka poněkud upadá. Zkusím to mléko nepasterovat a ohřeju jen na 37 stupňů pro syřidlo (zkouším podle lokte bo nemám teploměr), tak snad neodstanu boreliózu, ale u Živy ani Freyi (ani Amálky) jsem klíšťata neviděl, tak snad fajn..

    • Petra
      2.8.2018 at 22:27

      No jo, luxus, to pro mě není :-). Od oka to jde, nesmí se to vařit, jsem zvědavá na výsledek! Díky za komentář.

  • Zuzka
    22.6.2018 at 13:22

    Ještě se zeptám, sůl tedy dáváte akorát nahoru?

  • Zuzka
    21.6.2018 at 20:55

    Dobrý den, právě recept zkouším. Pokud bych chtěla bochánek ochucený, je možné ve fázi plnění do formiček přimíchat např. sušené bylinky?
    Dekuji za odpověď,
    Zuzka

    • Petra
      21.6.2018 at 22:59

      Dobrý večer, Zuzko. Nezkoušela jsem, ale proč ne. Určitě raději sušené, ty čerstvé by mohly způsobit nějaké potíže. Dejte vědět, jak to dopadlo! Petra.

    Váš komentář