Dušený chřest
Už jste zkoušeli dušený chřest? Jestli ne, zkuste. Když už nevíte, co s ním, je to skvělý nový způsob. Hodí se jako příloha nebo jako předkrm s kouskem křupavého pečiva. Tady je recept:
Dušený chřest
500 g zeleného chřestu
2 stroužky česneku, pokrájené na plátky
100 ml zeleninového nebo kuřecího bujónu
15 g másla
1 polévková lžíce olivového oleje
kůra z poloviny citrónu
sůl, pepř
pár snítek tymiánu
Z chřestu odlámeme spodní části a zbytek chřestu až na hlavičky oloupeme škrabkou.
V větší hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej s česnekem. Rozprostřeme do něj chřest, v jedné vrstvě pokud možno a opékáme pokaždé straně asi dvě minuty. Přilijeme vývar, přidáme máslo, osolíme, opepříme a přidáme citrónovou kůru. Dusíme zhruba 10 minut, omáčka by měla být mírně sirupovité konzistence. Posypeme lístečky tymiánu a podáváme teplé, vlažné, studené se sklenkou studeného růžového vína.
Dobrou chuť!
Sdílej Štítky
Kdybych viděla kdekoli recept na „dušený chřest“ tak ho ani nečtu natož abych ho vařila…
Ale když je to od Tebe :-)
Přečetla, uvařila – a je to moc dobrý, opravdu moc.
Dochucení česnek + tymián + citronová kúra decentní a oliváč s kouskem másla udělají krásný sosík na namáčení bagety.
To je hezký, děkuju :-). Budu muset vymyslet nějakou cenu pro nejpilnější přispěvatelku :-))). Petra.