Dvoubarevná zeleninová pěna


Zeleninová pěnaDnešní recept je už asi patnáct let starý. Ale zatím nezestárl, je to pořád dobré. Na zelenou část můžeme použít buď mladé cukety nebo hrášek. Využití je různé, já to jím samotné, teplé i studené (je nutné ale přiznat i to, že jsou takoví strávníci, kteří to nejedí vůbec). Tady je recept:

Zeleninová pěna

pro 6 strávníků

500 g mrkve
300 g mladých cuket nebo hrášku
200 g pórku
4 celá vejce
2 žloutky
100 g smetany ke šlehání
špetka muškátového oříšku
sůl, pepř

případně trocha sušené máty nebo stroužek česneku

špetka chilli

Mrkev, pórek a cuketu uvaříme v páře do poloměkka, každou zvlášť. Zahřejeme si troubu na 150°C. Uvařenou zeleninu rozložíme na plech na pečící papír a asi 15 minut v troubě sušíme. Pokud používáme hrášek, uvaříme ho jen rychle v trošce osolené vody a slijeme.

Mrkev umixujeme samotnou. Pórek umixujeme buď s cuketou nebo s hráškem. Do každé části přidáme 2 vejce a 1 žloutek, 50 g smetany, osolíme, opepříme, do mrkvové části přidáme muškátový oříšek, pokud používáme hrášek, můžeme do něj přidat trochu sušené máty, do cukety můžeme přidat prolisovaný stroužek česneku.

Troubu zahřejeme na 170°C. Do trouby si připravíme hluboký pekáč s horkou vodou. Vymažeme si máslem malé ohnivzdorné formičky (ramequins) a plníme nejdřív červenou, poté zelenou hmotou.  Pečeme ve vodní lázni (formičky jsou tak do dvou třetin ponořené ve vodě) asi 30 minut. Opatrně vyklopíme a podáváme zakápnuté olivovým olejem a posypané špetkou chilli, buď se salátem jako předkrm, nebo jako přílohu, třeba k vepřové pečeni. Zeleninová pěna

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář