Dýně pečená se sezamem

s anýzem, medem a tymiánem, navíc s pomerančovo-medovou zálivkou


Dýně pečená se sezamemDocela nedávno jsem se dozvěděla, že malá oranžová dýně hokkaidó se nemusí před úpravou loupat. Od té doby je můj vztah k ní ještě vřelejší, než předtím. Loupání dýně opravdu nepatří k mým oblíbeným činnostem, už mě málem stálo i kus prstu. Ani pro tento recept nemusíte dýni loupat, jen pořádně umýt.  Je to recept trochu neobvyklý, ale nemusíte se lekat, všechny chuti spolu krásně harmonují a upečenou dýni můžete použít jak do salátu s rukolou třeba, tak jako přílohu třeba ke kachním prsíčkům, kuřecímu nebo králičímu masu, k nějakému pěkně zralému tvrdému sýru, asi by se snesla dobře i s roquefortem, na toastu…

pro 4 – 6 strávníků

1 střední oranžová dýně hokkaidó
1 červená cibule
1,5 polévkové lžíce medu
1 lžíce oleje
2 polévkové lžíce pomerančové šťávy
1 kávová lžička hrubé soli
1 kávová lžička anýzových semínek (nebo půl lžičky mletého anýzu)
1 polévková lžíce sezamových semínek
1 kávová lžička čerstvého nebo sušeného tymiánu

Dýně pečená se sezamemNa zálivku:
šťáva z půlky pomeranče
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 polévková lžíce balsamikového octa
1 kávová žička medu
1 utřený stroužek česneku
špetka kajenského pepře

sezamová semínka na dokončení

Troubu předehřejeme na 200°C.

Dýně pečená se sezamemV hmoždíři společně rozdrtíme anýz, tymián, hrubou sůl a sezamová semínka. Olej, med a pomerančovou šťávu smícháme v malé misce.

Dýni omyjeme, rozpůlíme, vybereme vnitřek se semeny (pokud máte, jde to dobře lžící na zmrzlinu). Nakrájíme na plátky cca 1 cm silné. Dáme do mísy, pokapeme olejem a posypeme půlkou směsi koření. Necháme zatím stranou. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka.

Plechy vyložíme papírem na pečení (na tohle množství budeme potřebovat plechy dva). Poskládáme na ně  okořeněné plátky dýně, posypeme zbytkem koření, pokapeme směsí oleje, pomerančové šťávy a medu a pečeme asi 30 minut. Mezitím si připravíme zálivku smícháním všech přísad dohromady.Dýně pečená se sezamem

Upečenou dýni potřeme ještě teplou zálivkou a podáváme s čerstvou rukolou, žampiónem nakrájeným na tenké plátky, posypané sezamem a hrstičkou vlašských ořechů.  Zálivku podáváme zvlášť, každý si vezme podle chuti.

 

Dýně pečená se sezamem

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář