Dýňový koláč s kávovou příchutí


Dýňový koláč Dlouho tu nebylo nic sladkého. Tak dnes. A recept ctí sezónu. Je v něm dýně, voní po perníku a kávě, nahoře mu sedí Mont Blanc ze šlehačky. Já mu říkám dýňový koláč s kávovou příchutí, v originále, u Marthy Stewart, kde jsem ho našla, se jmenuje pumpkin spice latte cake. Těžko se fotí, protože kontrast mezi oranžovým koláčem a bílou šlehačkou by vyžadoval focení ze stativu, což nikdy nestihnu. Ale je strašně dobrý. Tady je recept:

Dýňový koláč s kávovou příchutí

Forma 23 cm

115 g rozpuštěného másla
225 polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
4 kávové lžičky instantní kávy
po špetce skořice, muškátového oříšku, zázvoru, nového koření a hřebíčku
velká špetka soli
2 vejce
250 g dýňového pyré
150 g cukru
110 g třtinového cukru
160 ml mléka

250 ml smetany ke šlehání
1 polévková lžíce moučkového cukru
trochu instantní kávy na posypání

Den předem omyjeme jednu hokkaido dýni, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme semen. Zabalíme čtvrtky do alobalu a pečeme v troubě na 180°C asi 50 minut. Po vychladnutí dýni pokrájíme na kousky, rozmixujeme a použijeme do koláče. Co zbyde, můžeme vmíchat do bramorové kaše, nebo udělat noky.

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu vyložíme papírem na pečení pomaštěným máslem z obou stran.

Dýňový koláč V jedné míse smícháme mouku, prášek na pečení, sůl, koření a instantní kávu. V jiné míse vmícháme vejce do dýňového pyré, potom do směsi vmícháme máslo, cukry a mléko. Přidáme tekutou směs do suchých přísad, pořádně zamícháme. Vlijeme těsto do formy a pečeme asi 35 až 40 minut. Vyzkoušíme upečení špejlí (zapíchneme špejli do těsta, vytáhneme-li ji suchou, je hotovo, je-li olepená těstem, necháme koláč péct ještě pár minut.

Necháme zchladnout, po deseti minutách vyklopíme na mřížku a necháme chladnout asi dvě hodiny. Před podáváním ušleháme smetanu s moučkovým cukrem dohusta, navršíme ozdobně (nebo jak umíme) na koláč, posypeme instantní kávou a podáváme. Dýňový koláč

 

Dobrou chuť!

Uložit

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář