Dýňový koláč se sýrem


Dýňový koláč se sýremDnes bez dlouhého povídání. Přestože je dýně symbolem podzimu, je k dostání celou zimu, takže si ji můžeme dopřávat téměř kdykoliv. Dnešní recept, pro zjednodušení nazvaný dýňový koláč se sýrem, je jednou z možností. Je důležité použít opravdu dobrý sýr, protože určuje chuť koláče, dýně sama moc výrazná není a opravdu dobrou slaninu. Ale proč to píšu, to je přece jasná věc. Co se týče koření, možná by se dala použít i špetka kurkumy, nebo skořice, ale nezkoušela jsem, je to na vás…

asi 350 g očištěné dýně
150 g libové slaniny
2 jarní cibulky i s natí
1 stroužek česneku
50 ml bílého vína
150 g strouhaného sýra (gruyère, mimolette, ementál)
2 vejce
1 kelímek kysané smetany
1 kávová lžička koriandrových semínek
sůl, pepř, muškátový oříšek
slunečnicový olej

200 g hladké mouky
120 g másla
trochu ledové vody
sůl

Formu o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení, který mírně potřeme máslem.
Mouku dáme na vál, osolíme špetkou soli, doprostřed uděláme důlek, okolo nastrouháme studené máslo, do důlku nalijeme tak tři lžíce vody, rozmícháme, aby nám nevytekla a pak rychle zpracujeme těsto, až nám vznikne hladká koule. Hned rozválíme na kolo velikosti koláčové formy, pomocí válečku ho do ní přesuneme, propícháme vidličkou a uložíme do lednice.

Troubu zahřejeme na 190°C.

Dýni nakrájíme na drobné kostičky, slaninu na silnější proužky, cibulky nasekáme, česnek rozdrtíme. Na trošce oleje v pánvi orestujeme dýni. Když začne chytat barvu, přidáme česnek a koriandrová semínka. Zase chvíli restujeme, přilijeme víno a necháme odpařit. Přidáme cibulku, osolíme a opatrně restujeme asi deset minut. Můžeme podlít lžící vody, bude-li třeba.

Mezitím si na pánvi rozškvaříme slaninu, opečenou dáme osušit na papírovou utěrku. V misce si rozšleháme vejce se smetanou, solí a pepřem, několikrát strouhneme muškátový oříšek. Přimícháme asi polovinu sýra. Solíme opatrně, sýr i slanina jsou také slané, tak abychom nepřesolili .-).

Když je dýně měkká, rozložíme ji na základ z křehkého těsta, posypeme slaninou a zalijeme směsí vajec a smetany. Směs rovnoměrně rozetřeme po povrchu koláče a nakonec posypeme zbytkem sýra. Pečeme cca 35 – 40 minut.

Dýňový koláč se sýremPodáváme se zeleným salátem. Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář