Far breton se sušenými švestkami


Far breton Budeme pokračovat v klasikách, tentokrát se podíváme do Bretaně na jejich tradiční, oblíbený a všudypřítomný moučník. Far breton. Můžete ho vidět opravdu všude. Jen vanilkový, nebo se sušenými švestkami, nebo s rozinkami. Pro mě k tomuhle moučníku vedla dlouhá cesta, dnes ho ale mám opravdu ráda, těším se na něj a nejvíc na ten švestkový. V bretonštině se moučník jmenuje farz forn, přičemž farz znamená něco jako pšenici, takže pšenice v troubě. A příprava je – jak jinak – jednoduchá až dětsky. Tady je recept:

Far breton se švestkami

680 ml plnotučného mléka
4 vejce
150 g hladké mouky
150 g cukru
250 g sušených švestek bez pecek
vanilkový lusk
rum, sůl, máslo

Far bretonŠvestky namočíme do rumu, smíchaného s trochou teplé vody. Necháme macerovat nejméně 20 minut, raději ale několik hodin.

Troubu rozehřejeme na 200°C. Kulatou formu o průměru 22 – 24 cm nebo podobně velký pekáček pořádně vymažeme máslem.

Mléko zahřejeme až k varu s vanilkovým luskem, ze kterého do mléka vyškrabeme černá semínka. Rozšleháme vejce s cukrem a špetkou soli, přisypeme mouku a mícháme  metličkou, aby nevznikly hrudky. Přilijeme asi tak na třikrát horké mléko, pokaždé promícháme. Směs nalijeme do formy, poklademe okapanými, osušenými švestkami. Pečeme asi 10 minut při 200°C, potom snížíme teplotu na 170°C a dopečeme ještě asi 40 – 50 minut. Far se nafoukne, ale po vytažení z trouby zase klesne, to je v pořádku. Na povrchu se zabarví do rezava a když na něj poklepeme, bude se trochu chvět.

Necháme vychladnout ve formě a podáváme vlažné nebo při pokojové teplotě. Far breton

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Comments (6 komentářů)

  • markéta
    28.3.2018 at 19:11

    skvělý recept! i přes některé modifikace dané nevybaveností spíže (vanilkový cukr místo lusku, málo rumu) dopadl skvěle a ani nespadl – je možné, že to způsobilo vyšlehání cukru s vejci do nadýchané pěny, nebo to, že jsem v panice přihodila dvě lžíce mouky navíc (je to celé opravdu nezvykle tekuté). tak či tak, far byl moc dobrý a zmizel bleskově :)

    • Petra
      31.3.2018 at 20:32

      milá markéto, děkuji za důvěru v recept (dvě lžíce mouky, to je jen malý poklesek :-) a jsem moc ráda, že se povedlo. Mám nachystaný další recept na far s meruňkami, někdy brzy by se mohl objevit, jsem zvědavá, jaký bude.

  • Hana
    6.9.2016 at 15:52

    Koláč je již upečený, povedl se náramně a chutná ještě lépe, určitě jsem nepekla naposledy. Ještě jednou děkuji. Hana

    • Petra
      6.9.2016 at 16:17

      Tak to mám opravdu radost! Zdraví Petra.

  • Hana
    6.9.2016 at 10:27

    Petro, chci se optat, zda z ingrediencí omylem nevypadlo slané máslo, které je obvyklou součástí tohoto koláče nebo zda ho tam opravdu nedáváte a používáte ho pouze na vymazání formy?Chystám se na pečení, neboť je švestek letos opravdu hodně, už mám nasušeno, tak aby výsledek stál za to.Děkuji za inspiraci, Vaše recepty fungují báječně.

    • Petra
      6.9.2016 at 10:51

      Milá Hano, děkuji za důvěru :-). Máslo nevypadlo, opravdu se do faru nedává. Na vymazání formy použijte klidně i máslo normální, slané je pochopitelně lepší, ale každý ho doma nemá. Doplním tam gramáž, řekněme, že stačí tak 20 g, aby byla forma řádně máslem pokrytá. Druhá věc je, že „těsto“ je opravdu hodně tekuté, nelekněte se, švestky klesnou hned až na dno, nepomůže ani obalení v hladké mouce, Na výsledek to ale nemá žádný negativní vliv, je to opravdu moc dobré. Úrodu švestek Vám závidím, já jsem jich letos sklidila sedm!

    Váš komentář