Focaccia s čerstvou bazalkou


K aperitivu, předkrmu nebo jako příloha… Focaccia nepotřebuje žádný velký úvod. Tak jdeme na to.

Focaccia s bazalkou250 g polohrubé mouky
10 g čerstvého droždí
1,5 dcl vlažné vody
2 cl olivového oleje
1 kávová lžička soli
2 polévkové lžíce nasekaných čerstvých lístků bazalky

 

Na posypání:
hrubá sůl
pepř
jemně pokrájený stroužek česneku nebo piniové oříšky (nemusí být)
olivový olej

Zaděláme těsto, ručně, nebo v domácí pekárně. Pokud budeme těsto dělat ručně, uděláme si z vody, půl lžičky cukru a droždí kvásek, když vzejde (droždí „ožije“ a vyplave na povrch tekutiny), vlijeme ho do mísy k mouce, přidáme sůl, olej a vařečkou, nebo ručním robotem s hnětacími háky vypracujeme elastické těsto. Necháme vykynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.

Vymažeme si formu 23×23 cm. Vykynuté těsto na pomoučeném vále několikrát přeložíme přes sebe a pak ho prsty rozprostřeme do formy. Přikryjeme  a
Focaccia s bazalkouFocaccia s bazalkou
necháme ještě 45 minut kynout.  Potom do těsta prsty uděláme důlky, potřeme ho olivovým olejem, posypeme solí, pepřem, česnekem nebo prostě tím, co nás napadne a pečeme 10 minut při 200°C, pak teplotu snížíme na 180°C a dopékáme ještě 10 – 15 minut.

Před podáváním nakrájíme na kostky, posypeme čerstvě natrhanými lístky bazalky, nalijeme si dobře vychlazený pinot gris a na chvíli si dáme nohy na stůl.

Focaccia s bazalkou

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář