Fraisier – jahodový dort

odlehčená verze


Fraisier lightFraisier – to je ikonický francouzský dezert. Piškot s umně naskládanými půlkami jahod po obvodu, s marcipánem na povrchu. V originální verzi je to ale kalorická bomba, plná máslového vanilkového krému, ve sladkém piškotu – mňam, mňam. Mně se ale tentokrát nechtělo vařit vanilkový krém a nechtělo se mi dělat piškot, jenže co se všemi těmi jahodami pořád? Tak jsem zaimprovizovala a udělala fraisier light, v bezlepkové formě. Místo piškotu jsem použila mandlovo-oříškový korpus ze sněhu z bílků, zvaný dacquoise a krém jsem nahradila šlehačkou doladěnou mascarpone. Výsledkem byl nadýchaný lehoučky dezert, jehož jediná nevýhoda je, že se musí sníst ten den, kdy je vyroben, nejpozději druhý den. Není to ale žádný problém, aspoň ne v naší rodině. Tady je recept:

Fraisier podle Petry
Na oříškovo-mandlový piškot – dacquoise

50 g mletých lískových oříšků
50 g mletých mandlí
100 g cukru moučka
4 bílky (120 g)
špetka soli
30 g cukru krupice

Na krém:
1 kelímek mascarpone (cca 250 g)
1 kelímek šlehačky (cca 220 ml)
1 lžíce cukr moučka (nebo podle chuti)
2 plátky želatiny

jahody nebo ovoce podle svého výběruFraisier light
mleté pistácie na ozdobu

Troubu zahřejeme na 180°C. Na papíru na pečení si vyznačíme dva kruhy o průměru 20 cm (nebo si vyložíme papírem formu 24×34 cm).

V míse smícháme mleté oříšky a mandle s cukrem moučkou. Bílky šleháme v robotu nebo elektrickým šlehačem se špetkou soli do pevného sněhu. přidáme cukr krupici a šleháme ještě několik minut. Sníh musí  být pevný a lesklý. Přidáme vždy pár lžic sněhu do směsi oříšků a mandlí a opatrně, nejlépe gumovou stěrkou zapracujeme. Vzniklou lehkou hmotu rozetřeme na vyznačené kruhy nebo do formy, uhladíme povrch a pečeme 15 až 20 minut. Povrch piškotu musí být suchý a lehce růžový.Necháme úplně vychladnout.

Fraisier light VIŽelatinu namočíme do studené vody. V robotu rozšleháme mascarpone s cukrem, přilijeme šlehačku a šleháme, až nám vznikne pevná směs, podobná šlehačce. Želatinu vymačkáme, rozpustíme  ve dvou lžících vody a přilijeme do ušlehané směsi a jen lehce, ale pečlivě promícháme. Kdo nemá rád, může želatinu vynechat. Krémem naplníme zdobicí sáček s rovnou zdobicí špičkou.Fraisier light

Jahody očistíme, omyjeme, osušíme a několik jich pokrájíme napůl. Ostatní nakrájíme na plátky. Jednu placku (pokud pečeme v obdélníkové formě, rozpůlíme) položíme na talíř, po okraji z krému vytvoříme linku z krému, na kterou  posadíme půlky jahod řeznou plochou vně. Mezi každé dvě jahody uděláme bobeček z krému, aby se jahody držely na svých místech a zbytek krému nastříkáme rovnoměrně na placku. Poklademe plátky jahod, přiklopíme druhou plackou, dozdobíme podle fantazie, posypeme třeba mletými pistáciemi (ta zelená je moc hezká!) a necháme v lednici asi hodinu ztuhnout. Fraisier lightDobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář