Gazpacho


Dnešní recept nemůže mít jiný úvod, než tento:

RIMMER: Teď, když jsem odsouzen, tak ti to řeknu. Polévka gazpacho. Nejhezčí večer mého života. Pozvali mě ke kapitánovu stolu. A to jsem byl v podniku pouhých čtrnáct let. Šest důstojníků a já! Říkali mi „Arnolde“. Jako první chod byla polévka gazpacho. Nevěděl jsem, že se polévka gazpacho podává studená. Dal jsem si zavolat kuchaře a řekl jsem mu, aby ji odnesl a přinesl teplou. Udělal to! Výraz v jejich tvářích mě pronásleduje dodnes!! (Brečí) A já myslel, že se smějou kuchaři, ale celou tu dobu se smáli mně, zatímco jsem jedl svou vařící polévku gazpacho! A pak už jsem nikdy nejedl u kapitánova stolu. To byl konec mé kariéry.
LISTER: Ale, no tak. To se přece může stát každýmu.
RIMMER: Kdyby nám o tom řekli při základním výcviku! Místo, abychom šplhali nahoru a dolů po laně a kopali zákopy. (Křičí) Kdyby nám aspoň jednou řekli: „Polévka gazpacho se podává studená,“ mohl jsem být dneska admirál!!! (Potichu) A místo toho jsem úplná nula, je to tak.

Takže si to pamatujme, jinak z nás všech budou nuly! Kromě toho je gazpacho moc dobrá věc a jelikož bude ještě nějakou dobu teplo, bude dost času na to, si ji uvařit :-). Tady je recept:

GazpachoGazpacho

Na polévku:
1,5 kg pěkně zralých rajčat
1 zelená paprika
2 stroužky česneku
2 krajíce bílého chleba bez kůrky
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce vinného octa nebo citrónové šťávy
150 ml rajčatového džusu nebo naředěné passaty
špetka cukru
sůl, pepř
případně chilli paprička podle chuti (nebo pár kapek Tabasca), hrstička petrželky

Pro podávání:
kousek salátové okurky, zbavený semínek, nakrájený nadrobno
kousek červené papriky, zbavený semínek, nakrájený nadrobno
1 malá červená cibulka, nakrájená nadrobno
opečené toasty, případně vajíčko natvrdo, pokrájené na malé kostičky
ledGazpacho

Rajčata ponoříme na pár vteřin do vařící vody, oloupeme a zbavíme semínek. Papriku a papričku (pokud budeme dávat) nakrájíme na kousky. Česnek nakrájíme na plátky. Nejdříve v mixéru rozmixujeme papriku. Krátce. Přidáme rajčata, česnek, olej, ocet a plátky chleba, pokrájené na kostky. Znovu mixujeme. Osolíme, opepříme. přidáme špetku cukru a zase mixujeme. Polévka by měla být hustá, ale ne jako kaše. Rozmixovanou směs přecedíme do mísy a necháme vychladit.

Gazpacho Varianta: rajčata nemusíme loupat, jen je zbavíme semínek a polévku necedíme, necháme ji trošku drsnější. Tak jsem ji dnes poprvé dělala já (spěchala jsem) a byla i tak vynikající. Nebude to už ale takový klenot.

Podáváme v miskách, posypané kostičkami okurky, čevrené papriky, cibulky a s opečeným toastem. Do misky můžeme přihodit kostku ledu. Gazpacho

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář