Grilovaná pražma s bílým vínem


A dnes už druhý recept. Souvisí s tím předchozím, protože se k sobě výborně hodí. Na rozdíl od slanorožce pražmu nemusím nijak představovat. Dnešní příprava je absolutně triviální, zvládne ji úplně každý a výsledek je mírně řečeno ohromující. Jen ji nepřepéct :-). Tady je recept:

Grilovaná pražma

Grilovaná pražma s bílým vínem

pro dva strávníky

2 pražmy, každá asi 400 g, vykuchané
sůl, pepř, citrónový tymián (nebo obyčejný tymián)
1 citrón
2 stroužky česneku
2 lžíce bílého vinného octa
6 lžic bílého vína
4 lžíce olivového oleje

Nejdřív si připravíme omáčku, kterou budeme pražmy při pečení potírat. Smícháme víno a ocet v malém kastrůlku, přidáme rozmačkaný česnek, šťávu z citrónu a část tymiánu a redukujeme na malém plamínku asi 5 minut. Odstavíme a vmícháme olivový olej.

Grilovaná pražma

Rozehřejeme gril. Kdo rád griluje venku, připraví si gril podle svých znalostí.

Pražmy omyjeme, osušíme, na každém boku jim uděláme tak čtyři hlubší zářezy, osolíme opepříme, do každé rybky vložíme kolečko citrónu a pár snítek tymiánu. Položíme na rošt (třeba do hlubokého pekáče) a vložíme pod (nebo nad :-) rozehřátý gril. Grilujeme 5 minut, potřeme omáčkou a grilujeme ještě asi 5 minut. Pak ryby otočíme, zase potřeme omáčkou a pečeme ještě 10 minut a často potíráme zbylou omáčkou.

Podáváme ihned, třeba s opečenými brambory a salátem z cuket a salicornes. Dobrou chuť!

Grilovaná pražma
Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář