Halim bademjan – perská lilková pasta


Halim bademjan - perská lilková pastaDnešním receptem se zase podíváme do Persie. Perská kuchyně se vyznačuje tím, že jídla jsou sice strašně dobrá, ale málokdy fotogenická, takže odpusťte, bude-li váš estetický jemnocit fotkami dotčen. Dnešní recept je lilková pasta s jehněčím masem a čočkou, zimní jídlo, které se podává většinou k snídani. V zemi původu se tedy většinou vaří celé jehně v enormním hrnci, a to celou noc, my si uděláme jen běžné středoevropské množství. Recept je trochu náročný na čas, ale výsledek stojí za to.

Pro asi 6 strávníků

Halim bademjan – perská lilková pasta

5- 6 malých lilků (nebo asi 600 g)
hrubá sůl na prosolení
olej na osmažení

3 cibule
500 g jehněčího masa (kombinovala jsem napůl s kuřecím)
5 polévkových lžic kysané smetany
175 g drobnozrnné čočky
3 – 4 stroužky česneku
4 polévkové lžíce sušené máty
špetka šafránu
sůl, pepř

10 hrubě rozdrcených vlašských ořechů

Lilky omyjeme, ořízneme jim konce a nakrájíme je na tlustší plátky či kolečka. Originální recept nás navádí k tomu, že je máme oloupat, takže pokud chcete, můžete je oloupat. Já jsem jim slupku nechala a bylo to i tak výborné. Prosolíme hrubou solí a necháme nejméně hodinu vypotit.

Halim bademjan - perská lilková pastaJednu cibuli rozkrojíme na čtvrtky. Maso pokrájíme na velké kostky. V kastrolu na trošce oleje opečeme čtvrtky cibule, přidáme maso, pokud bylo s kostí, přidáme i kost a všechno restujeme, až maso lehce zhnědne. Osolíme, opeříme, zalijeme asi 1 a půl litrem vody, přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme tak dvě hodiny.

Probereme a propláchneme čočku. Přidáme k masu a dusíme ještě další hodinu (celkem tedy 3 hodiny!).

Osušíme lilky a osmažíme je dozlatova ve vyšší vrstvě tuku. Opět osušíme na papírové utěrce a necháme stranou. Zbylé dvě cibule nakrájíme nadrobno, v kastrůlku rozpálíme olej a cibuli osmažíme též dozlatova. Dáme stranou.

Šafrán namočíme do pár lžic horké vody.

Maso vyndáme z kastrolu a necháme vychladnout. Kosti vyhodíme. Maso s čočkou rozmělníme na kaši. Opečené lilky rozmixujeme s částí osmažené cibulky. Obě směsi smícháme dohromady a spojíme pár lžicemi kysané smetany. Dochutíme solí a pepřem a udržujeme v teple.

V kastrůlku rozehřejeme 6 lžic olivového oleje, přihodíme posekaný česnek a orestujeme. Odstavíme a do horkého oleje nasypeme rozemnutou mátu a zamícháme.

Na talíř navrstvíme lilkovou pastu, polijeme zbylou kyselou smetanou, mátovo-česnekovým olejem, šafránovou vodou a posypeme zlatou cibulkou a ořechy. Podáváme s chlebovými plackami. Halim bademjan - perská lilková pasta

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář