Hovězí pečeně dušená na víně s pomerančovou kůrou


Hovězí pečeněVenku je sice pořád ještě jako v létě, ale kuchyňské biologické hodiny velí vařit podzimně! Tak je tu hovězí pečeně na víně, s mrkvičkou a s lehkou pomerančovou příchutí.  A zatímco se v troubě dusí, dá se shrabat aspoň kousek zahrady, nebo přečíst pár kapitol, nebo prostě dělat něco jiného.

Pro zhruba 6 strávníků

1,5 kg hovězí pečeně, nejlépe, když bude falešná svíčková, tzv. válec
3 dcl červeného vína
5 stroužků česneku
kousek uzené pancetty nebo špeku
1 mrkev
řapíkatý celer – asi 2 řapíky
cibule nebo šalotka
pomerančová kůra – 3 proužky, nastrouhané z pomeranče škrabkou na brambory
vývar podle potřeby
sůl, pepř
sádlo nebo olej
2 bobkové list, větší snítka tymiánu, 4 lístky šalvěje
1 veliké rajče

kousek másla  (cca 30 gr)

plus 3 mrkve

Maso si den předem opláchneme, osušíme, opepříme a potřeme olejem. Necháme v chladnu odležet. Druhý den maso osolíme a opečeme v litinovém kastrolu (nebo jiné silnostěnné nádobě) na sádle ze všech stran. Maso vyjmeme, slijeme tuk. Opečeme slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu s jednou mrkví, znovu restujeme až se zelenina začne chytat dna, přidáme koření, zalijeme vínem a vařečkou uvolníme připečené kousky ze dna, víno odpaříme asi 3 minuty, potom vrátíme maso, zalijeme trochou vývaru a dusíme v troubě nebo na sporáku pod pokličkou cca 3 hodiny. Troubu si nastavíme tak na 160°C, sporák na malý plamen. Občas maso obrátíme, polijeme šťávou, případně podlijeme trochou vody nebo vývaru, to podle potřeby. Omáčka má být spíš hustší, takže opatrně. Asi v polovině procesu přidáme pokrájené rajče, po dvou hodinách zbylé 3 mrkve, nakrájené na větší špalíky.Hovězí pečeně

Měkké maso a špalíky mrkve vyndáme, odstraníme i pomerančovou kůru (zahodíme) a omáčku propasírujeme, pokud je její hustota správná. Kdyby byla omáčka moc řídká, je třeba ji trochu zredukovat a teprve potom pasírovat. Nakonec zjemníme kouskem másla. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s opečenou polentou.

 Dobrou chuť!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář