Hruškový koláč s anýzem
Dnes z mé oblíbené knížky o krkonošské a pojizerské kuchyni a o lidových zvycích v průběhu celého roku – V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc od Vladimíry Jakouběové. Je to moc zajímavé čtení, recepty jsou sváteční i pro všední den a pro člověka dnešní doby je někdy překvapivé, jak odvážně se dřív používalo koření a jak výstřední kombinace se v kuchyni objevovaly. Vybrala jsem pro dnešek recept na hruškový koláč s anýzem. Trochu klame tělem, protože po upečení vypadá jako obyčejná placka, nebo štrúdl, se kterým se někdo nechtěl hňácat, naprosto nefotogenicky, ale kdokoliv ochutnal, byl zaskočen (ano, všichni vypadali zaskočeně!) úžasnou chutí. Určitě nepečte, pokud nemáte anýz a nenahrazujte ho skořicí, i když se to trochu nabízí, přišli byste o celé kouzlo.
Těsto:
500 g hladké mouky
250 g másla nebo Hery
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
1 žloutek (nemusí být)
4 lžíce studené vody
2 lžíce octa
Náplň:
6 hrušek
100 g cukru
rozinky, ořechy podle chuti
1 kávová lžička mletého anýzu
trochu rozpuštěného másla
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Mouku prosijeme na vál s práškem do pečiva a solí, dokola nastrouháme tuk a doprostřed dáme žloutek a vodu s octem.Rychle vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu rozválíme a rozprostřeme na obyčejný hlubší plech, vyložený papírem na pečení, pomaštěným máslem. Propícháme vidličkou. Na těsto nahrubo nastrouháme oloupané hrušky (jádřince vyhodíme), posypeme cukrem, anýzem, ořechy a rozinkami, pokapeme trochou másla. Rozválíme druhou polovinu těsta a přikryjeme hrušky. Zase propícháme vidličkou, potřeme máslem a dáme péct na 40 minut.
Sdílej Štítky