Hruškový obrácený koláč

Tatin aux poires


Hruškový obrácený koláčA zase sladký recept. Esence jednoduchosti. Teď je nejlepší doba si hruškový obrácený koláč upéct, protože hrušky jsou ve vrcholné formě. Pokud budete dělat těsto podle mého receptu, určitě vám zbyde, ale můžete z něj vykrájet a upéct sušenky, nebo si ho zmrazit na pozdější použití. Můžete udělat i jiné křehké těsto, ale nepoužívejte těsto listové, nebude to ono. Koláč se dá jíst i studený, jen ho nedávejte do lednice, moc ztuhne a máslo udělá nepěkné hrudky. No, nám doma nikdy nezbyde, takže myslím, že je to zbytečné varování. Tady je recept:

Hruškový obrácený koláč

na formu o průměru 24 cm

6 pevných hrušek
150 g cukru krupice
2 lžíce vody
30 g slaného másla (nebo obyčejné máslo a špetka soli)
šťáva z půlky citrónu

Na těsto:
240 g hladké mouky
150 g másla
90 g cukru
30 g mletých mandlí
1 vanilkový cukr
1 žloutek
špetka soli

Mouku, cukry, mandle, žloutek a sůl dáme na vál nebo do mísy robotu. Přidáme pokrájené studené máslo, případně  lžíci až dvě studené vody a rychle vypracujeme těsto. Necháme v chladnu odpočinout asi hodinu.

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Hruškový obrácený koláčHrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jadřinců. V kastrůlku zahřejeme cukr s vodou a vaříme bez míchání, až nám vznikne pěkně zlatý až bronzový karamel. Hned ho nalijeme do kulaté formy a zatočíme s ní, aby se karamel rozlil po celém dně. Nepoužívejte rozevírací dortovou formu, aby při pečení obsah nevytékal do trouby, ošklivě to smrdí a znepříjemní to celé pečení a vůbec pobyt v kuchyni, potažmo v celém domě. Karamel ztuhne, ale to nevadí. Rozložíme na něj studené máslo, nakrájené na tenké plátky a na máslo posadíme čtvrtky hrušek, řeznou stranou nahoru. Skládáme je těsně k sobě, mohou se i hranami překrývat. Lehce posypeme třtinovým cukrem, pokapeme citrónovou šťávou a pečeme 30 minut.

Mezitím si z těsta vyválíme kolo o něco většího průměru, než je forma. Po půl hodině pečení hrušek formu vytáhneme z trouby a na hrušky položíme těsto. Po obvodu těsto zatlačíme kolem hrušek, propícháme několikrát vidličkou a pečeme dalších 30 minut.

Po upečení ještě horký koláč překlopíme na talíř a necháme vychladnout. Podáváme vlažné s trochou ne úplně dotuha ušlehané šlehačky. Hruškový obrácený koláč

 

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář