Hrušky vařené ve víně s čokoládovou omáčkou
Dnes pro vás mám recept na klasickou čokoládovou omáčku, která neztuhne (jen, pokud ji dáte do lednice, maličko zhoustne, ale stačí ji na chviličku dát ve skleničce do horké vody nebo mikrovlnky a zamíchat). Je to univerzální omáčka, můžete ji použít k palačinkám, na zmrzlinu, k cheesecaku nebo si připravit jako já hrušky vařené ve víně s čokoládovou omáčkou.
3 pevné hrušky
2 dcl bílého vína výrazné chuti
2 dcl vody
3 vrchovaté lžíce cukru
3 proužky pomerančové kůry
100 g tmavé čokolády
150 ml mléka
1 polévková lžíce kysané smetany
Víno s vodou a cukrem přivedeme ve vyšším kastrůlku k varu. Čím lepší použijeme víno, tím lepší pochopitelně bude výsledek, ale když vám bude opravdu moc líto míchat gewurztraminer s vodou a cukrem, klidně použijte nějaké obyčejnější víno, jedno, jestli suché nebo sladší, stejně ho ještě osladíte. Mezitímco se nám zahřívá sirup, oloupeme hrušky, rozpůlíme je a vyřízneme jádřinec. Vložíme půlky hrušek do vařícího sirupu a necháme jemně bublat 10 minut. Stáhneme z ohně a necháme hrušky v sirupu vychladnout. Pak je vyjmeme a necháme v cedníku okapat.
Polovinu mléka s čokoládou zahřejeme, rozmícháme na hladkou směs, naředíme zbylým studeným mlékem a vmícháme kysanou smetanu.
Vlažné hrušky na talířcích podlijeme čokoládovou omáčkou a podáváme třeba s kopečkem zmrzliny, palačinkou nebo jako tady s věnečkem z odpalovaného těsta s griliášovou šlehačkou. Recept někdy příště :-).
Dobrou chuť!
Sdílej Štítky