Hrušky vařené ve víně s jalovcem


Hrušky vařené ve víně A zase něco sladkého. Hrušky vařené ve víně připravoval už asi každý, ale tady se o ozvláštnění postará pár kuliček jalovce. Jako vždycky musím zdůraznit,  že dezert bude tím lepší, čím lepší bude víno, ve kterém budeme hrušky koupat. A když zbydou, uděláme si z nich moc dobrou zavařeninu. Ale to až jindy. Tady je recept:

Hrušky vařené ve víně s jalovcem

4 pevné hrušky (nejraději typ Konference)
300 ml plnějšího červeného vína
4 vrchovaté lžíce třtinového cukru
1/2 vanilkového lusku
5 zrnek jalovce
šťáva z půlky citrónu

Hrušky oloupeme a opatrně zespodu vykrojíme jádřinec.

Hrušky vařené ve víně V malém, ale vyšším kastrůlku rozehřejeme cukr se lžící vody. Jelikož je třtinový cukr hnědý, nepoznáme spolehlivě, kdy se z něj stane karamel, ale pokusíme se to odhadnout. Nebo sirup vaříme tak dlouho, až se na něm začnou dělat po celé ploše velké bubliny. Pak přilijeme víno, vyškrábneme do něj semínka z vanilkového lusku, lusk tam vrhneme též, přihodíme jalovec a do tekutiny ponoříme hrušky. Přidáme vodu, aby byly celé ponořené. Jestli se  na dně ještě povaluje kus zdrclého karamelu, neznepokojujeme se, během vaření se rozpustí. Vaříme hrušky bez pokličky asi 25 minut.  Občas je obracíme, nebo poléváme, aby nálevem ze všech stran dobře nasákly.

Po uplynutí této doby je opatrně vyjmeme na hlubší misku. Tekutinu zredukujeme do sirupovité konzistence a přes cedník jí přelijeme hrušky. Necháme vychladnout.  Každou chvilku, co si vzpomeneme, hrušky přeléváme chladnoucí omáčkou. Podáváme vlažné jen tak, se lžičkou a trochou výtečné omáčky. Hrušky vařené ve víně

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář