Italská bábovka s pomerančem a olivovým olejem

Ciambellone à l'orange et à l'huile d'olive


BábovkaA zase sladký recept. A výjimečný (raději bych napsala vyjímečný, ale to je špatně, přesto se mi to víc líbí), to je prostě fakt. Bábovku jsem upekla před obědem a v půl čtvrté po ní nebylo ani stopy, proto ani nemám žádnou fotku po rozkrojení. Navíc je to docela hezká hádanka pro strávníky – co to tam proboha cítím? Něco děsně známého… V italštině se moučník jmenuje ciambellone, což označuje bábovku s dírou uprostřed. Já jsem ji upekla ve formě bez otvoru, ale podle tradičního sicilského předpisu. Příprava je – jak jinak – úplně jednoduchá. Tady je recept:

Italská bábovka s pomerančem a olivovým olejem

230 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
3 velká vejce
120 g cukru
120 ml olivového oleje (nebo jiného rostliného oleje)
3 velké pomeranče, ideálně chemicky neošetřené
kůra z jednoho malého citronu
špetka soli

Troubu zahřejeme na 170°C (horkovzduch) nebo 180°C (statické pečení). Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Bábovka

Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Pomeranče omyjeme a ostrouháme z nich kůru, kterou hned promícháme s cukrem a s citrónovou kůrou. Přidáme vejce, špetku soli a šleháme ve šlehači do lehké pěny, trvá to asi 3 minuty. Pomeranče vymačkáme, abychom získali cca 130 – 150 ml šťávy. Promícháme s olejem a přidáme ke směsi cukr-vejce. Ještě chvilku šleháme. Potom už jen rychle vařečkou vmícháme mouku, těsto nalijeme do formy a pečeme 40 – 50 minut, podle toho, jak nám trouba peče. Upečení vyzkoušíme špejlí (zapíchneme do těsta, je-li špejle po vytažení suchá, je hotovo, je-li olepená těstem, prodloužíme pečení o pár minut). Bábovku necháme asi deset minut odpočinout, vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Bábovka

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář