Jablečný chlebíček


Jablečný chlebíčekTenhle zákusek má historii. Jednou jsem dostala krásně zabalený jablečný chlebíček  z pekárny Baikal v Kyotu. Byl to nejúžasnější jablečný chlebíček na světě! Vynaložila jsem obrovské úsilí, abych našla recept, ale bez úspěchu. A když už jsem byla smutná a rezignovala, našla jsem při náhodném listování časopisem RECEPT, který vypadal že je to ten pravý! Láska na první pohled. Příště zkusím k jablkům přidat místo skořice pořádně tmavý karamel, ale i tak to bylo ono. Ten časopis byl Fou de patisserie, číslo 15. Tady je recept, snadný, jako vždycky:

Jablečný chlebíček

250 g hladké mouky
100 g cukru krupice
3 vejce
1 vanilkový lusk (nebo půl lžičky vanilkové esence)
1/2 sáčku prášku do pečiva
150 g rozpuštěného másla
špetka soli

Jablečný chlebíčekNa náplň:
3 jablka
4 lžíce rozpuštěného másla
80 g třtinového cukru
1 kávová lžička skořice

Troubu zahřejeme na 180°C. Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo vyložíme pomaštěným pečicím papírem).

Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřinců. Nakrájíme je na tenké plátky. 4 lžíce másla smícháme s třtinovým cukrem a skořicí.
Jablečný chlebíček
Vejce třeme s cukrem a zrníčky z vanilkového lusku do husté pěny. Přidáme střídavě mouku, přesátou s práškem do pečiva a solí, a máslo, mícháme už jen opatrně vařečkou nebo gumovou stěrkou. Polovinu těsta nalijeme do formy, poklademe polovinou plátků jablek, která potřeme polovinou skořicového másla. Překryjeme druhou polovinou těsta, povrch zase poklademe jablkovými plátky, potřeme skořicovým máslem a pečeme 45 minut. Necháme vychladnout na mřížce. Koláč je dobrý hned, ale ještě lepší druhý nebo i třetí den, krásně se rozleží. Jablečný chlebíček

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář