Jablkový koláč s ořechovým krémem


Jablkový koláčJablečných dezertů není nikdy dost. Jen se trochu opakují. Takže je vždycky potěšující, když objevím něco nového. V původním receptu na tenhle jablkový koláč byl pod jablka použit mandlový krém, ale vzhledem k loňské obří úrodě vlašských ořechů se je snažím všude možně zakomponovat a tady se mi navíc zdálo, že k jablkům se budou bezvadně hodit. A byla to pravda. Je to delikatesa :-). Pokud nemáte přebytky ořechů, můžete je samosebou nahradit mandlemi. Ze zbytků těsta můžete upéct pár hezkých sušenek na ozdobu. Původní recept jsem našla v knize Atelier Tartes od Catherine Kluger. Tady je recept:

Jablkový koláč s ořechovým krémem

Na těsto:
150 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 vejce
špetka soli
kapka vanilkové esence
lžíce citronové šťávy

Na náplň:
4 velká jablka

1 vejce
50 g mletých vlašských ořechů
50 g moučkového cukru
50 g povoleného másla

50 g plátkových mandlí

Jablkový koláčVšechny suroviny na těsto rychle zpracujeme (je to možné i v robotu, vybaveném hnětacím hákem), je-li těsto moc suché, přidáme lžíci studené vody nebo rumu. Hned ho rozválíme a vyložíme jím kulatou formu o průměru cca 22 cm. Vytvoříme hezký vysoký okraj a těsto na dně propícháme vidličkou. Zakryjeme fólií a necháme v chladnu odpočinout, klidně i přes noc.

Troubu zahřejeme na 160°C.

Těsto ve formě překryjeme alobalem, dno zatížíme suchými fazolemi, aby se těsto  nevyboulilo a formu s těstem dáme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut. Vyjmeme formu, sundáme alobal s fazolemi. Mezitím oloupeme jablka a nakrájíme je na kousky. Dáme je do kastrůlku, přilijeme malou sklenku vody, cutronovou šťávu a dusíme asi 20 minut, až jablka změknou a voda se vydusí.

Na krém smícháme pěkně povolené (ne však rozpuštěné!) máslo s cukrem a ořechy, přidáme vejce a řádně promícháme.

Krém rozetřeme na předpečený korpus, na krém rozmístíme podušená jablka, posypeme povrch plátkovými mandlemi a pečeme 40 minut. Necháme vychladnout na mřížce. Jablkový koláč

Dobrou chuť!

 

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář