Jahodový koláč s vanilkovým krémem

Tarte aux fraises a la crème pâtissière


Jahodový koláč s vanilkovým krémem je jedním z klasických receptů francouzských cukráren a pekáren. Někdy bývá povrch potřený meruňkovou marmeládou, někdy bývá koláč zalitý trochou želé, ale já mám nejradši tuhle přírodní verzi s opečenými mandličkami.

Jahodový koláč s vanilkovým krémem Křehké těsto:
150 g hladké mouky
100 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
2 lžíce studené vody
špetka soli

 

Vanilkový krém (crème pâtissière):
2 žloutky
2 vejce
30 g hladké mouky
30 g škrobové moučky (Maizena, Gustin)
130 g cukru
5 dcl mléka
1 vanilkový lusk

jahody podle potřeby
plátky mandlí, nasucho opečené na pánvi

Na vál prosijeme mouku, přidáme špetku soli, cukr, uprostřed uděláme důlek, do kterého umístíme žloutek a vodu, dokola nasekáme studené máslo a rychle zpracujeme na hladké těsto.  Nepropracováváme dlouho, aby těsto zůstalo křehké. Hned vyválíme kolo, vyložíme jím  koláčovou formu, propícháme vidličkou a necháme v lednici odpočinout.Jahodový koláč s vanilkovým krémem

Vanilkový lusk rozřízneme podélně, vyškrábneme špičkou nože černá zrníčka, rozmícháme je v mléce, přidáme  celý lusk a v kastrolu zahřejeme až k varu. V misce šleháme žloutky, vejce a cukr do pěny, přisypeme mouku a škrobovou moučku, rozmícháme. Přiléváme do misky opatrně horké mléko a stále mícháme. Vrátíme směs do kastrolu a za stálého míchání vaříme, až směs zhoustne. Stáhneme z ohně a lehce prošleháme. Krém nalijeme do misky, přetáhneme fólií, kterou přimáčkneme těsně k povrchu krému, aby se neudělal škraloup a necháme vychladnout.Jahodový koláč s vanilkovým krémem

Troubu rozehřejeme na 180°C.

Formu s těstem vyndáme z lednice, rozprostřeme na těsto alobal, nasypeme na něj suché fazole nebo hrách jako zátěž a pečeme 15 minut. Alobal přehneme i přes okraje, jednak proto, aby se nespálily a za druhé proto, aby se neonhuly dovnitř. Po 15 minutách alobal s fazolemi odstraníme a dopečeme koláč dozlatova, asi 5 minut. Necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme jahody. Omyjeme a osušíme je. Můžeme je krájet na plátky, na poloviny, nechat je vcelku, záleží na vaší náladě a nápadech.

Předpečený korpus opatrně přesuneme na větší talíř, rozetřeme na něj vanilkový krém, ozdobíme hustě jahodami a posypeme opraženými plátky mandlí. Uchováváme v lednici, ale půl hodiny před konzumací vždycky z lednice vyndáme.
Jahodový koláč s vanilkovým krémem
Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář