Jehněčí hřbet v bramborové krustě s bylinkami


Jehněčí hřbet

Už se začínáme pomalu blížit k jaru a mě taky pomalu opouští chuť vařit polévky a omáčky. Briošky tedy pořád ještě jedou, ale už se u nás začínají objevovat i lehčí a barevnější jídla. Dostala jsem jehněčí hřbet, tak jsem ho nejdřív chtěla péct, ale potom jsem se rozhodla pro zkřížení dvou zajímavých receptů a vzešlo mi z toho tohle senzační jídlo. Pokud člověk nepodcení přípravu, je to dokonce velmi rychle hotové. Myslím, že podobně by se dala udělat i vepřová panenka, jen bych ji na pánvi opékala o něco déle. Přílohu můžete také zvolit jinou, třeba rychle orestovaný špenát by se hodil taky moc dobře. Tady je recept:

Jehněčí hřbet v bramborové krustě s bylinkami

pro asi 4 strávníky

asi 800 jehněčího hřbetu
4 velké brambory
dvě velké hrsti posekaných čerstvých bylinek (petrželka, koriandr, pažitka, máta)
2 stroužky česneku,posekané nadrobno
polévková lžíce strouhanky
sůl, pepř

Jehněčí hřbet

Na omáčku:
200 ml silného hovězího vývaru (může být i z dobré kostky)
několik větviček čerstvého tymiánu
2 bobkové listy
100 ml bílého vína
2 lžíce změklého másla

Na přílohu:

půlka dýně hokkaidó, pokrájená na plátky
1 menší hlávka brokolice, rozebraná na růžičky
cukrový hrášek
sůl, pepř

Na česnekové máslo:
2 lžíce změklého slaného másla
2 stroužky česneku

Jehněčí hřbet si den předem vykostíme. Kosti a odřezky si necháme na vývar (můžeme je použít k přípravě vývaru na omáčku), použijeme jen
libové jehněčí kotletky v kuse. Opepříme je, zakápneme olivovým olejem, přidáme pár lístků máty a pár kousků česneku a necháme v chladnu
odležet.

V den D rozehřejeme troubu na 190°C.

Dýni a brokolici rozložíme na plech, pokapeme olejem a pečeme asi 20 minut. Uchováme v teple.

Nastrouháme brambory nahrubo na struhadle, jemně je osolíme a vymačkáme z nich vodu. Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na olivovém oleji, jen opravdu rychle, aby se zatáhlo. Na pánev dáme trochu oleje, rozprostřeme polovinu bramborové hmoty a upečeme placku. Pečeme jen po jedné straně. Když je opečená dozlatova, sesuneme ji na utěrku a upečeme druhou placku, zase jenom z jedné strany. Necháme placky chvíli ztuhnout. Bylinky smícháme se strouhankou a posypeme bohatě každou placku. pak na ni položíme váleček opečeného masa a pomocí utěrky zabalíme. Přeneseme válečky na mřížku do pekáče a pečeme 15-18 minut, ne víc!

Mezitím si svaříme vývar s vínem, bobkovým listem a tymiánem na třetinu. Necháme trochu zchladnout a vešleháme máslo. Na česnekové máslo prostě smícháme slané máslo s rozmačkaným česnekem. Cukrový hrášek orestujeme na pánvi s trochou zbylých bylinek a olivového oleje.

Maso nakrájíme na silnější plátky a podáváme na nahřátých talířích s pečenou zeleninou a hráškem. Omáčky podáváme zvlášť. Výborně se
bude hodit i nějaké lehčí červené víno, třeba alsaský pinot noir. Dobrou chuť!

Jehněčí hřbet
Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář