Jehněčí pečeně s rajčaty


Jehněčí pečeně s rajčatyNěkteré recepty čekají na svou realizaci dlouhou dobu. Mám je někde v hlavě, ale není příležitost, nebo se mi zase tak nechce, nebo prostě ještě nedozrály. A potom jsou recepty, u kterých vím okamžitě, že je musím udělat  nejlépe hned. Bezodkladně. A to byl případ téhle jehněčí pečeně s rajčaty. Od prvního seznámení s receptem do chvíle, kdy jsme se nad pečínkou oblizovali u stolu, uplynuly asi tři dny. Moje tušení, že se jedná o vyjímečnou záležitost, se rozhodně potvrdilo. Maso jsem měla z kýty, vyřízla jsem z horní části kus, který bych nazvala asi ořech. Jsou vlastně dva, z každé strany  kosti v horní části kýty. Je důležité, aby maso bylo vysoké, protože se musí upéct dorůžova. Asi by se daly použít i kotlety vcelku,  ale doba pečení by se musela nějak upravit, což je komplikované vzhledem k tomu, že se zároveň pečou i brambory a ta kouzelná rajčata. Kdo nemá rád jehněčí, může zkusit totéž s telecí kýtou nebo s vepřovou panenkou. Tak tady je recept:

Jehněčí pečeně s rajčaty

2 kusy ořechu z jehněčí kýty
pár odřezků z kýty
50 g uzené slaniny (použila jsem guanciale)
1 cibule
4 stroužky česneku ve slupce
6 středních brambor
6 pěkně zralých, ale pevných rajčat
3 snítky rozmarýnu
3 snítky tymiánu
olivový olej
sůl, pepř

Jehněčí pečeně s rajčatyTroubu rozehřejeme na 190°C.

Maso očistíme od všeho tuku, osolíme, opepříme.

Brambory oloupeme a nakrájíme podélně na čtvrtky. Rajčata rozkrojíme na čtvrtky. Cibuli nakrájíme nahrubo.

Ná pánvi, kterou můžeme použít i v troubě, rozpálíme olej a opečeme maso i s odřezky hezky dozlatova. Přendáme na mísu, do pánve dáme nakrájenou slaninu, cibuli a česnek a restujeme chvíli. Přidáme bylinky, brambory a znovu restujeme asi 3 minuty. Odškrabujeme ode dna připečené kousky po opékání masa.

Odhrneme brambory a cibuli ke stranám pánve, doprostřed dáme opečené odřezky, na ně posadíme opečené kusy kýty a kolem dokola obložíme čtvrtkami rajčat. Strčíme pánev do trouby a pečeme 40 minut. Občas maso a rajčata opatrně polijeme vypečenou šťávou. Opravdu opatrně, abychom se rajčat moc nedotýkali, aby zůstala vcelku.
Jehněčí pečeně s rajčaty Jehněčí pečeně s rajčaty

 

 

 

Jehněčí pečeně s rajčaty Jehněčí pečeně s rajčaty

 

 

 

Jehněčí pečeně s rajčaty Jehněčí pečeně s rajčaty

 

 

 

Po upečení maso, brambory a rajčata vyjmeme a necháme je ve vypnuté troubě pod alobalem. Šťávu na pánvi povaříme, můžeme doplnit trochu vody nebo vývaru, je-li potřeba a rozmačkáme v ní vařečkou upečený česnek. Potom šťávu přecedíme.

Na talíře servírujeme brambory, tence nakrájené maso, obložíme rajčaty a přelijeme šťávou. Pečivo je nezbytné, omáčka je strašně dobrá.

Jehněčí pečeně s rajčatyDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email


Sdílej
Štítky

Váš komentář